Начало България Правителството разпределя 268 млн. лв. за повишение на заплатите в администрацията

Правителството разпределя 268 млн. лв. за повишение на заплатите в администрацията

144
Министерски съвет
Снимка: БТА

Днес от 13 часа започва заседание на Министерския съвет, на което ще се обсъди правителствено постановление за разпределение на 268 милиона лева от държавния бюджет за увеличение на заплатите в различни структури в администрацията, като Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.

Повишенията във възнагражденията ще бъдат считано от 1 януари 2024 година и се цели изравняване на заплатите в бюджетните организации. Подготовката на документа отне повече от три месеца, съобщава БНР.

Проектът на постановлението предвижда нов размер на индивидуалните основни месечни заплати в редица организации, като те ще бъдат увеличени с определена сума. Тази сума варира от 215 лева за ниво „изпълнител“ до 375 лева за настоящи ръководители.

Например социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, които са около 2600 души, ще получат по 231 лева, като минималната им заплата става 1400 лева. За Агенцията е предвидена сумата от над 16,5 милиона лева. За НЗОК се отпускат над 8,5 милиона лева, а за НОИ – 13 милиона лева.

Над 30 милиона лева са предвидени за Националната агенция за приходите, близо 6 милиона – за Агенция „Пътна инфраструктура“ и над 3 милиона – за Агенция „Борба с градушките“.

Служителите на Националния статистически институт ще имат нови размери на заплатите от 1 март, като им са предвидени под 3 милиона лева.

предишна статияПравителството разпределя 268 млн. лв. за повишение на заплатите в администрацията
следваща статияВаксини, украински капитан и семейство Обама: Конспирации търсят виновник за инцидента в Балтимор