Начало Култура Почина писателят Алек Попов

Почина писателят Алек Попов

89
алек попов
Снимка: Евгений Милов, bTV

Българската академия на науките със съжаление обявява, че на 22 март 2024 г. загуби един от своите уважавани членове член-кореспондент Алек Попов (1966-2024). Той беше изключително оригинален и талантлив български писател в съвременността.

До последния си миг той се стремеше да разгадае тайните на българския език, поглъщаше се в безкрайните пътища на родното езиково пространство и през своите произведения показваше цялото многообразие на българската литературна култура.

В различни интервюта и беседи той изразяваше страстта си към „нивата на езика“ и винаги подчертаваше важността на българския език за неговия творчески процес. Алек Попов беше неразделна част от развитието на българския език, като предизвикваше с чувството си за магия и способността му да отразява духа на времето. Неговите произведения водеха читателя в обмисъл, диалог и понякога полемика, защото истината често възниква в спора.

Книгите на Алек Попов бяха популярни сред читателите и мнозина от тях бяха повтаряни издания, като например сатиричният му роман „Мисия Лондон“. Освен този, известни са и други значими произведения като „Черната кутия“, „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“ и други.

Чрез анализа на психологията на героите, владеенето на фабулата и сюжета, както и умението да привлича читателя с живо повествование, Алек Попов създаде творби със забележително иронично отношение, закодирано в самата структура на езика и текста.

Министърът на културата Кръстю Кръстев изрази своите съболезнования към семейството и близките на Алек Попов.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПри снощното нападение срещу Украйна са пострадали енергийните обекти в Одеска област, съобщи областният управител Олег Кипер
следваща статияДве години след инвазията: За Русия „специалната военна операция“ станала война заради Запада