Начало Здраве Постоянно ви се спи? Може да имате някой от тези 7 проблема

Постоянно ви се спи? Може да имате някой от тези 7 проблема

122136
сън

Качественият нощен сън категорично е много важен за здравето и общия тонус на човек, но и прекаляването със съня може да се окаже вредно за здравето. Усещате, че напоследък все ви се спи и все сте уморени, а преди не е било така. Съмнявате се, че има нещо необичайно в това ваше състояние. В такъв случай трябва да си обърнете внимание, защото може да се окаже, че имате здравословен проблем, в който се крие причината, пише Tialoto.bg.

Може да нямате други симптоми за дадена болест, но перманентната сънливост определено е нещо, което не трябва да пренебрегвате.

За възрастните хора средната необходима продължителност на съня е от седем до девет часа. Ако спите повече от девет-десет часа на денонощие, добре е да се консултирате с лекар, който би могъл да открие корена на вашия проблем.

Ето и какво може да е в основата на вашата сънливост, според експертите:

1. Нарколепсия

Хората с нарколепсия се чувстват непрекъснато уморени и имат неконтролируемо желание да спят, дори и през деня. Нарколепсията е неврологично разстройство, при което има нестабилност в механизмите, които регулират съня. Смята се, че това се дължи на недостиг на невротрансмитер, наречен орексин (или хипокретин).

2. Анемия

Ако напоследък все сте уморени, може да се окаже, че имате анемия. Състоянието се характеризира с това, че в кръвта ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до липса на кислород, който да се пренася в тялото ви. Това може да се дължи и на дефицит на желязо. Анемията е водеща причина за неконтролируема умора при жените.

3. Депресия

Хората с депресия и други проблеми, свързани с психичното здраве, също могат да спят повече от това, което се смята за обичайно. Депресията не е медицински термин, но се отнася до използването на дрямка за избягване на нежелани чувства, като тъга или раздразнение.

4. Хипотиреоидизъм

Проблемите с щитовидната жлеза, като например хипотиреоидизъм, също могат да бъдат виновни за това, че все се чувствате сънливи и уморени. Недостатъчната активност на щитовидната жлеза не само може да доведе до умора, но и до по-лош сън. Ако редовно не се чувствате отпочинали, въпреки че се наспивате добре, това може да ви подскаже да проверите щитовидната си жлеза.

5. Проблеми с имунната система

Ако имунната ви система има спад, това може да е причина непрекъснато да ви се спи и то доста повече от обичайното. Когато човек е болен, тялото му се нуждае от повече енергия и здрав сън, за да може да се възстанови. Често пъти това може да доведе до усещане за слабост и умора, ако е така, е изключително важно да не се ограничавате от сън. Вярвате или не, почивката може да ви помогне да се преборите с болестта по-бързо.

6. Диабет

Хората с диабет често изпитват смущения в съня, които могат да включват както затруднения със заспиването, така и прекалено дълго спане. Високата кръвна захар може да причини умора, което може да доведе до повишено желание за сън.

7. Сънна апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, което причинява прекъсване на дишането по време на сън, заради частично блокираните дихателни пътища. Това спиране на дишането се случва многократно през цялата нощ и така намалява качеството на съня ви, след което през целия ден се чувствате сънливи.

предишна статия„Игра на тронове“ 8 готви впечатляващо завръщане на герой
следваща статия6 трудни истини за живота, които трябва да приемете