Начало Водещи Поскъпва покупката на недостигащ стаж за пенсиониране

Поскъпва покупката на недостигащ стаж за пенсиониране

324
НОИ
На снимката: НОИ

От 1-ви януари покупката на недостигащия стаж за пенсиониране става по-скъпа, поради увеличението до 933 лева на минималния осигурителен доход. Сега се изискват 2216 лева за откупуване на година стаж, вместо старите 1853 лева.

Текущата цена за един месец недостигащ стаж за пенсия е 154 лева и 44 стотинки. След 1-ви януари тя ще бъде 184 лева и 73 стотинки. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това важи и за редовните студенти, докато са били на обучение.

От НОИ съобщават, че всяка година нараства броят на закупуващите недостигащите месеци стаж. С увеличаването на минималната осигуровка, цената за месец също нараства и вече съставлява 19,8% от нея. През миналата година близо 4100 души са закупили стаж, което е повече от предишната година, когато са били около 3800, съобщава БНР.

В същото време продължава увеличението на изискванията за стаж и възраст за пенсиониране. За масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете – съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037 година общата пенсионна възраст за двата пола ще бъде 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияРиба, която ходи на ръце, а не плува. След 9 часа е заснета
следваща статия15 неща, които са ЗАБРАНЕНИ в Северна Корея!