Начало Водещи Пореден саботаж при закона за НСО

Пореден саботаж при закона за НСО

1479

В последните дни на 46-тия парламент ГЕРБ и ДПС за пореден път доказаха, че са против истинска съдебна реформа. Застанаха около каузата не само да не бъде „пипан“ главният прокурор, но това да не се случи дори и с охраната му. В същото време партиите на протеста не успяха качествено да се обединят в тези каузи.

Случаят е от днешното заседание на Комисията за контрол на службите с ротационен председател Светлин Стоянов от „Има такъв народ“. Той, макар и косвено, също съдейства за провала на заседанието като не го измести с час по-късно.

Именно заради това на заседанието не успя да присъства адв. Хаджигенов от „Изправи се.бг.Ние идваме“, който в същото време беше на Комисията за полицейското насилие, на която е председател. Въпреки предварителното отбелязване на този факт, комромис не беше направен. С това стана още по-лесно кворумът да се провали.

От ГЕРБ в комисията участват Десислава Атанасова и Христо Терзийски, който е бивш вътрешен министър. Именно той и колегата му Младен Маринов многократно бяха посочвани като главни виновници за полицейското насилие на 10 юли 2020 година над протестиращи младежи по време на протестите. Наскоро кадрите за това станаха публични и шокираха с жестокостта си към беззащитни младежи. От ДПС в комисията члвенуват Елхан Кълков и Мустафа Карадайъ.

На днешното заседание трябваше да бъде финализиран въпросът със Закона на НСО. С промените се предвижда главният прокурор Иван Гешев, бившият министър-председател Бойко Борисов и бившият председател на парламента Цвета Караянчева, както и президентската администрация да останат без охрана.

Предложението е на председателя на НС Ива Митева. В него е заложено министри, зам.-председатели на парламента, както и кметът на София  да не могат вече да се возят в коли на НСО.

Припомняме, че на предишното заседание, колегата й председател на комисията, който е бивш служител на НСО се аргументира, че охранителите са преуморени заради всички тези вменени функции и е нужна реформа, за да има капацитет за съществени мероприятия.

Според сега действащия закон бившите премиери и председатели на НС ползват охрана 4 г. след края на мандата си, а президентите – пожизнено. Миналите на първо четене поправки съкращават срока на 6 месеца, и то при “усложнена среда на сигурност и конкретна застрашеност”.

Предложението вече беше прието на първо четене в пленарната зала отново със скандали и опити за саботаж.

Очаква се утре да има ново заседание, ако не – въпросът с излишните привилегии и съответно допълнителните, необосновени харчове за сметка на данъкоплатците от години, ще остане за следващия парламент.

На фона на всичко това, „топката“ остава при избирателите, които ще имат възможност да гласуват след точно два месеца. Ако искат да се случат истински реформи, е нужно да дадат кредит на доверие на база действия, а не само думи. Вече имат достатъчно доказатекства и за едното и за другото.

предишна статия„Поколението Меркел“. Те не помнят друг канцлер и сега им е трудно да изберат нов
следваща статияМанчестър без Кавани срещу Йънг Бойс, Роналдо може да започне титуляр