Начало Водещи Полицаят, който би студента Евгени Марчев е търсил среща с него

Полицаят, който би студента Евгени Марчев е търсил среща с него

1761
На снимката: Евгени Марчев

През последните дни обществото ни отново беше шокирано от брутални действия на униформените служители на МВР с излезли нови видеокадри от събитията през миналото лято.

Какво е очаквал, когато отишъл в НС на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков, коментира в „Мрежата“ по програма Христо Ботев Евгени Марчев – пребит зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020.

„Получихме покани от няколко места, включително и от председателя на парламента Ива Митева да присъстваме на заседанието. Нямах очаквания, но ми се щеше да чуя какво се е случило до момента с проверките по нашия случай. Защото никой нищо не ни е казал за тази една година – повдигнато ли е обвинение на някой от полицаите, кои са те, какво е събрано като доказателствен материал. Бяхме в пълно неведение за случилото се.“

Евгени Марчев споделя, че все още не е разбрал чия е отговорността за всичко което се е случило на тези протести и в продължение на една година след случая никой не се е свързал с него, за да му даде информация какво се случва с проверката.

„Аз не разбрах чия е отговорността за случилото се. Фактът, че самият главен прокурор Гешев дойде в НС, говореше, че той няма намерение да каже нищо от това, което със сигурност знае. Но, ако прокуратурата не е мотивирана по никакъв начин да събере доказателства, не е мотивирана да ги внесе, не е мотивирана да направи нужното проучване, то ние по никакъв начин не можем да стигнем до осъдителни присъди. Тези видеа които сега излязоха бяха забравени от властите. В тази една година, освен че нямаше разговори с нас, и освен показанията, които дадох в прокуратурата, след този ден никой не се е свързвал с мен по никакъв начин. Искахме да разберем работи ли се по този въпрос.“

Стана ясно, и че един от обвиняемите полицаи за побоя над протестиращи от 10 юли – Андон Андонов – е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци. Марчев разказва, че се е случвало Андонов да се доближава до него, да му казва, че го е разпознал, и да го разпитва за събитията от 10 юли.

„Г-н Андон Андонов, и след събитията на 10-и юли продължаваше да ръководи полицаите на протеста в продължение на месеци. Неговите наказания, каквито и да са те, са влезли в сила на по-късен етап, защото той по никакъв начин не е отстранен от събитията. Освен че присъстваше на протестите, г-н Андонов няколко пъти се доближаваше до мен, след 10-и юли, и ме питаше дали аз съм Евгени, този бития от протестите, и че ме е разпознал. Беше ми много странно, че този полицай идваше да ме разпитва и да говори с мен, след побоя. Това за мен е много притеснително, защото съм сигурен, че полицията е видяла тези записи. Те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек от протестите. Т.е, те са видели какво той е свършил на 10-и юли и как ръководи полицаите, които са му на подчинение, и очевидно са били доволни от него, щом са го оставили да бъде на протестите в продължение на месеци. А те представиха нас като лъжци.“

Според Марчев „има много свестни полицаи, но не могат да се развият в тази система, която ги превръща в изкупителна жертва и инструмент на властта. Той изрази огорчението си, че жертвите на полицейското насилие са представяни като лъжци, които опитват да лепнат петно на полицаите.

„Властта използваше месеци наред полицаите като изкупителни жертви. Полицията на 2 септември пое гнева на народа, който беше насочен към властимащите“ добави той.

Проблемът с полицейското насилие в България е дългогодишен и на него са посветени десетки решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу страната. Властите обаче по традиция не изпълняват препоръките в тях и затова се стига до повтаряне на проблема.

предишна статияЕвгений Кънев: Новият шеф на правната комисия повтаря вече втръснали опорки
следваща статияЮвентус продава Кристиано Роналдо за 30 милиона евро