Начало Водещи Политическата мъдрост на Юрген Клоп: Тръмп е гаден. Брекзит е глупав. Социализмът...

Политическата мъдрост на Юрген Клоп: Тръмп е гаден. Брекзит е глупав. Социализмът е върхът

124
Юрген Клоп

Футболната икона Юрген Клоп шокира феновете след обявата си за напускане на поста след края на сезона. Познат с политическите си изказвания, това е голяма загуба за феновете на политическите анализи в медиите. POLITICO гръмна с най-горещите му политически изяви.

Мениджърът на Ливърпул от 2015 г., изненадващо обяви, че си отива, заявявайки, че „е изчерпал енергията си“. С прегрявките си по политическите теми, Клоп се откроява във света на спорта, където обикновено се избягва политическата ангажираност.

POLITICO анализира най-горещите политически изказвания на Клоп:

Критика към Тръмп, Джонсън и Фараж

През 2021 г., в подкаст, Клоп остро критикува популистките политици в САЩ и Обединеното кралство и поставя под съмнение тяхната способност да вземат решения.

„Последните два избора – първият с Доналд Тръмп и след това с Борис Джонсън, са наистина лош знак за целия свят“, казва Клоп.

„Защо позволяваме на хора като Фараж и Джонсън да водят каквато и да е група от хора към някаква посока?“ попита той, добавяйки: „Трябва да намерим система, в която да можем да поставим хора, които са в състояние да решат проблемите ни … а не тези с най-смешната или най-странната прическа или каквото и да е друго.“

Брекзит „няма никакъв смисъл“

След преместването си в Обединеното кралство точно преди референдума за Брекзит през 2016 г., Клоп призова за нов референдум за членство в ЕС.

„Нека гласуваме отново с правилната информация – не с информацията, която имахте около кампанията за Брекзит“, каза Клоп пред Guardian през 2018 г. „Очевидно не са били прави, не всички. Брекзит изобщо няма смисъл“, добави той.

Социалната държава управлява

Като самопрофилиращ се с левите си възгледи, Клоп се вписва добре в Ливърпул, който е клуб със силни корени от работническата класа.

За книга от 2017 г., Клоп заяви пред немския журналист Рафаел Хонигщайн, че е „ляв, разбира се“.

„Вярвам в социалната държава.“, каза Клоп и добави: „Ако има нещо, което никога няма да направя в живота си, то е да гласувам за десните.“

Антиваксърите са като пияните шофьори

Докато светът се опитваше да излезе от пандемията Covid-19, Клоп открито нападна хората, които отказваха да се ваксинират.

„Това е малко като шофиране в нетрезво състояние“, каза той през октомври 2021 г. „Не се ваксинирам само за да предпазя себе си, но и за да защитя всички хора около мен“, добави треньорът. „Не разбирам защо това е ограничение на свободата, защото, ако е така, тогава забраната за пиене и шофиране също е ограничение на свободата.“

Световното първенство в Катар „не е правилно“

Малко преди началото на Световното първенство през 2022 г. в Катар, Клоп разкритикува условията, при които малката държава от Персийския залив получи правото да бъде домакин на най-голямото футболно състезание в света. И осъди журналистите, че не са го разобличили.

„Там има прекрасни хора и не всичко е лошо. Но как Катар се оказа домакин първоначално не беше правилно“, каза Клоп на пресконференция две седмици преди началото на Световното първенство, и добави, че „процесът не бе прозрачен, а много хора взеха пари поради грешни причини.“

„Всички сте журналисти. Трябваше да изпратите ясно съобщение, но отказахте да пишете критични статии за обстоятелства, които бяха пределно ясни“, добави той.

*Текстът е публикуван в „Политико“. преводът е на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук

предишна статияНай-големият круизен кораб в света отплава за първи път от Маями
следваща статияОчаква ни облачно и ветровито време