Макрон, Тръмп

Доналд Тръмп спря да изпраща обидни туитове за Емануел Макрон /засега/ и двамата държавни мъже имат „страхотна“ и „конструктивна“ връзка.

За да отбележат 75-ата годишнина от Деня на десанта в Нормандия, двамата президенти се прегърнаха ентусиазирано, тържествено упоменаха войниците, които освободиха Франция от нацизма и почетоха американските ветерани. След това те проведоха двучасова „позитивна, конструктивна среща … която им позволи да видят, че можем да работим заедно, че има поле за маневриране“, според официален представител на Елисейския дворец, който говори при условие да остане анонимен.

И все пак нямаше недостиг на трънливи, дори спорни въпроси, които да се обсъждат.

По отношение на Иран Макрон и Тръмп заявиха, че споделят „същите цели“, но коментарите на двамата лидери разкриват различни подходи за справяне с проблема.

„/Иран/ не може да има ядрени оръжия и мисля, че президентът на Франция ще се съгласи“, каза Тръмп, поглеждайки към Макрон, докато двамата седяха в позлатена стая в префектурата Каен преди срещата си.

„Мисля, че споделяме едни и същи цели по отношение на Иран,“ се съгласи Макрон, говорейки на английски.

Но това, което каза след това, показа реална разлика в подхода.

„Искаме да намалим „балистичната“ им дейност … искаме да ограничим тяхната регионална дейност“ и има и друга „обща цел: мир в региона“, добави Макрон, като каза, че начинът да се постигне това е „да започне преговори. “

„Искаме да сме сигурни, че те няма да получат ядрени оръжия“, каза френският президент, добавяйки, че иранското ядрено споразумение, от което САЩ излязоха през 2018 г., е начин да се гарантира, че това се случва.

Макрон предпочита да не споменава ядрената сделка изрично в присъствието на Тръмп. Реториката на френския президент за запазване на регионалния мир също беше в рязък контраст с последните изявления на Тръмп.

Миналия месец американският президент заплаши страната в Twitter, като заяви:

„Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте САЩ!“

И когато в британско телевизионно интервю по време на държавното му посещение тази седмица попита дали може да има нужда от военни действия, той отговори:

„Винаги има шанс.“

Въпреки това Франция продължава да се опитва да „отвори диалога“ между САЩ и Иран, каза официалният представител на Елисейския дворец.

Макрон „е реалист, той е дипломат, който не си разказва приказки сам на себе си, иска да може да използва /всички/ стимули за натиск, за да влезе в продуктивен /диалог/“, добави официалният представител.

Възможен начало на преговори може да се инициира, когато японският премиер Шиндзо Абе посети Иран следващата седмица, като се има предвид уникалната позиция на Япония като близък американски съюзник и основен потребител на ирански петрол.

„Премиерът Абе отива в Иран с обща цел да се опита да изгради положителен канал“, според официалния представител на Елисейския дворец.

Двамата президенти също така обсъдиха външната търговия, а официалният представител на двореца заяви, че Франция иска да се увери, че „правилата на многостранността не се пренебрегват“ и потвърждава отхвърлянето от Франция на търговски сделки със страни, които излязоха от Парижкото споразумение за климата – референция към САЩ.

Това не беше първото такова позоваване на необходимостта от засилване на международния ред след Втората световна война, който политиките на Тръмп са поставили под сериозно напрежение.

„Скъпи Доналд Тръмп – каза Макрон заедно с американския президент на американското гробище в Колвил-сюр-Мер, където отдадоха почит на падналите американски войници – Съединените щати никога не са по-големи, отколкото когато се борят за свободата на другите … Ние никога няма да престанем да увековечаваме съюза на свободните народи. Това направиха победоносните страни, когато създадоха Организацията на обединените нации, Организацията на Северноатлантическия договор. Това е, което няколко години по-късно лидерите на Европа направиха за постигането на Европейския съюз. Уроците на Colleville-sur-Mer са ясни: свободата и демокрацията са неделими.“

Въпреки разговорите за дълбоката и трайна история между Франция и САЩ, Макрон направи няколко забулени препратки към необходимостта САЩ да се ангажират отново с трансатлантическия съюз през целия ден. Това става точно след грубата забележка на френския президент в началото на европейските избори, когато той обвини бившия стратег на Тръмп Стив Банън и следователно и Тръмп, че работи по „разглобяването“ на ЕС.

Това обаче не е влошило настроението на Тръмп и неговата снимка в заглавната част на Twitter е временно променена на семейната снимка на всички съюзнически лидери, присъстващи на честването на D-Day.

При приземяването си във Франция той пише, че това е „голям и красив ден“ и каза, че „отношенията, които имахме заедно /с Макрон/, бяха страхотни.“

Това беше в контраст с последното посещение на Тръмп във Франция през 2018 г. Той атакува Macron чрез Twitter скоро след като пристигна, малко след като напусна и отново няколко седмици по-късно – дипломатическо „нападение“ от американски президент на френския му колега, описано като „безпрецедентно“ от друг Елисейски служител.

Въпреки това срещата на двамата мъже в четвъртък продължи по-дълго, отколкото си мислехме, според първия официален представител на Елисейския дворец, който подчерта, че въпреки че „имате президент на САЩ, който обича да играе голф“, Тръмп  тръгна по-късно от предвиденото за пътуването си към голф курорта в Ирландия.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияБорис Касабов: „Лудогорец“ бе слаб и това породи интригата в първенството
следваща статияНа всеки километър