Майк Помпео
На снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ имаше по-важни неща за правене, отколкото да отиде в Германия, и това не се получи добре.

Всички знаят, че германците мразят закъснението. Но ако искате наистина да изкарате тевтонец извън нерви, анулирайте среща в последната минута. Просто попитайте държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който отмени пътуването си до Берлин във вторник, пренебрегвайки канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас.

„Това е трудно да се извини“, писа германският авторитетен ежедневник „Зюддойче цайтунг“. Какво би могло да бъде по-належащо от това, което щеше да е първото официално посещение на Помпео в Берлин като държавен секретар, пита медията.

Отговорът на този въпрос, поне по мнението на Помпео, беше Иран, а това само още повече разгневи германците. Берлин продължава да се придържа към илюзията, че Европа може да спаси ядрената сделка с Иран, която САЩ изоставиха преди година, и счита, че американската политика спрямо Техеран е войнствена.

Фактът, че Помпео пропусна Берлин, за да се включи в някакво дрънчене на оръжие по посока на Иран от Багдад, само добави обида към раната. Официалната реакция на Германия по отношение на отмяната беше невъзмутима. Зад кулисите обаче официалните лица са бесни. Въпреки че това положение се дължи предимно на недоброто състояние на германо-американските отношения в ерата на Тръмп, то отразява и дълбоката значимост на ритуала в германската външна политика.

Колкото повече се затрудняват отношенията на Германия с друга страна, толкова повече се придържа тя към ритуалите на международната дипломация. Според германското мнение диалогът, без значение колко е лишен от съдържание, е за предпочитане пред мълчанието. Помислете за продължаващите ангажименти на Меркел с Владимир Путин след нахлуването на Русия в Украйна. Германският лидер говори с него десетки пъти след анексирането на Крим от Русия.

Въпреки че усилията й не успяха да убедят Путин да промени курса, домакинската й аудитория й даде „шестица“ за това, че опитва. Така че дори посещението на Помпео да не обещаваше много повече от една снимка и някакъв учтив разговор, германците очакваха той да премине през процедурата.

И няма значение, че Помпео даде да се разбере, че планира да пренасочи пътуването и посещението в Берлин в близко бъдеще.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияДаниел Смилов: БСП ще сгреши, ако се намърда твърде дълбоко в нишата на националистите
следваща статияСамо „Славия“!