Начало Свят Ползват ли се химически оръжия във войната в Украйна?

Ползват ли се химически оръжия във войната в Украйна?

34
химическа атака, ОЗХО

Фосфорни и касетъчни бомби, уранови снаряди, хлорпикрин и други забранени или най-малкото оспорвани оръжия се използват във войната в Украйна. Какви информации има за двамата воюващи страни.

Хлорпикринът е токсична течност с много силен мирис. При контакт с този материал хората могат да развият мехури по кожата, дразнене в очите и затруднено дишане. Особено опасност представлява вдишването на изпаренията, които засягат кръвоносните съдове в белите дробове. Последствията могат да бъдат сериозни, включително белодробен оток и хрипове, които в някои случаи могат да доведат до смърт.

Хлорпикринът е бил известен от Първата световна война. Първоначално е бил създаден като пестицид, но по-късно е преработен от руската армия в бойно отровно вещество. Той е бил използван и от германците на френския фронт.

Химически оръжия в Украйна?

Според информацията, руската армия е използвала химически оръжия, включително и други бойни отрови. Външният министър на САЩ е изразил загриженост по този повод. Пентагонът счита, че целта на руските войски е да изпъдят украинските войски от техните позиции.

Ако тези информации бъдат потвърдени, това би означавало нарушаване на международните конвенции за химическо оръжие. Тези конвенции забраняват разработването, производството, съхранението и употребата на химическо оръжие. Въпреки това, множество държави не са подписали тези споразумения и продължават да използват такова оръжие.

Русия преди е била собственик на най-голямата арсенал от химическо оръжие, но според Организацията за забрана на химическите оръжия, през 2017 г. всички руски запаси са унищожени. Въпреки това, налице са случаи на използване на химическо оръжие в различни конфликти, като например в Сирия.

Касетъчни бомби от руска и украинска страна

В началото на войната в Украйна са документирани множество случаи на използване на касетъчни бомби. Руските войски се обвиняват в използването на шест вида касетъчни бомби. Също така, украинската страна е използвала подобно оръжие. През 2023 г., САЩ одобряват доставката на касетъчни бомби за Украйна. Този вид оръжие е забранено според споразумение от 2010 г., но някои държави не са го подписали.

Масово използване на мина в Украйна

Украйна е една от най-минираните страни в света, като милиони експлозиви са заровени на нейна територия. Войната на източния фронт е преминала в позиционна война и в двете страни се ползват различни видове мини, както и противотанкови и противопехотни. Въпреки забраните, употребата на такива мини продължава.

Фосфорни бомби срещу Мариупол и Бахмут?

Фосфорните бомби са запалителни снаряди, които съдържат бял фосфор. Използването им срещу цивилни е забранено, но все пак се докладва за такива случаи в Украйна. Русия отрича обвиненията, но и самата Украйна е изразявала желание за получаване на фосфорни бомби за своята отбрана.

Уранови снаряди за Киев?

САЩ са доставили на Украйна бронебойни уранови снаряди за борба с танковата броня. Освен военната цел, урановите снаряди представляват опасност за здравето поради радиоактивността им. Въпреки липсата на международна забрана, използването на уранови снаряди има сериозни последици за околната среда и здравето на хората.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПратеникът на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин пристига в Кипър на 7 май
следваща статияПолзват ли се химически оръжия във войната в Украйна?