Начало Водещи Картината „Полегнало голо тяло“ на Модилиани стигна 157,2 милиона долара

Картината „Полегнало голо тяло“ на Модилиани стигна 157,2 милиона долара

2594

Картина на италианския художник Амедео Модилиани „Полегнало голо тяло“ бе оценена в понеделник на 157,2 милиона долара от „Сотбис“ (Sotheby’s) като стана четвъртата най-скъпа в историята на търговете.

Платното не успя да бие рекорда за творба на Модилиани, поставен през ноември 2015 от друго „Полегнало голо тяло“, продадено от „Кристис“ (Christie’s) за 170,4 милиона долара.

Търгът започна от 125 милиона долара и само в няколко стъпки, подавани от колекционери, участващи само по телефона.

Нарисувана през 1917 година, творбата премина на един дъх предварителната оценка от 150 милиона долара, което бе най-високата за участваща в търга творба.

Картината беше ключовата продажба в пролетния търг в Ню Йорк и се справи по-добре във финансово отношение, отколкото „Момиче с кошница цветя“ от Пабло Пикасо, продадена за 115 милиона долара в „Кристис“ от колекцията на Рокфелер.

Тя е най-голямото платно, рисувано някога от художника с размери (146 см на 89 см).

Част е от серия от 22 голи тела, сред които е единствената, включваща целия модел от главата до петите.

По време на представянето на творбата, експертът по импресионистите и модерно изкуство в „Сотбис“ Саймън Шоу, описа поредицата като революционизирала изкуството на голото тяло в живописта, а продадената творба като „дискретно радикална“.

Синтез на големите майстори на голото тяло и на младата живопис от XX век, но и въплъщение на еманципацията на жената, „метреса сама на себе си и сексуално уверена“, бе написал Саймън Шоу. „Тя задържа изцяло нашия поглед“.

предишна статияСлънчево време с леки превалявания
следваща статияПрезервативи, молитви и суши: чудатият свят на кралската сватба