Начало България Поискаха отвод на съдийката по делото срещу Петя Банкова заради нейно изказване

Поискаха отвод на съдийката по делото срещу Петя Банкова заради нейно изказване

49
Петя Банкова Снимка: БТА
Петя Банкова
Снимка: БТА

Случаят с болния адвокат отлага решението на съда за ареста на бившия началник на митниците Петя Банкова. Това бе обявено днес в съдебната зала, след като съпругът на Банкова, Делян Тенев, посочи, че адвокатът Аделина Натина е болна и представи болничен лист.

Документът е с днешна дата и изтича на 15 април, обяви председателят на съдебния състав Галя Георгиева. Тя посочи също, че има нови материали по делото и че Натина не е уведомила навреме съда за състоянието си.

Според определението на съда, Натина ще бъде глобена с 500 лева за забавянето и се поставя под съмнение способността й да се яви в залата.

В същото време, адвокатът на другия обвинен Стефан Димитров, Ивайло Найденов, поиска отвод на съдия Галя Георгиева поради нейните коментари пред парламентарната комисия „Мартин Божанов“ в парламента. Найденов цитира думите на Георгиева, че „МВР и прокуратурата са над всичко“, но тя отрече изказването.

Според Найденов, над всичко трябва да стои законът, а не конкретни институции. Галя Георгиева уточни, че е била цитирана неправилно и отказа да се откаже от делото.

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи заедно с трима други лица. След два дни ареста съдът определи присъда за нея и Димитров.

Повече новини от деня – четете тук