Начало Здраве Поддържайте помещенията хладни, за да отслабнете

Поддържайте помещенията хладни, за да отслабнете

606

Температурата на въздуха и телесната температура на самия човек влияят на скоростта на метаболизма и помагат за отслабването. Как точно, обясни диетологът и кандидат на медицинските науки Елена Соломатина в интервю за радио Спутник.

Тези, които искат да отслабнат, трябва да поддържат температурата хладна, особено в помещенията където работят или прекарват много време, каза лекарят. Според нея температурата в офиса не трябва да надвишава 25 градуса, за да не се създават парникови условия за организма.

„Ако в стаята е по-топло, тялото ни ще стане мързеливо и метаболизмът ще се забави. Когато температурата е под 18 градуса, тялото изразходва енергия за отопление, съответно човек отслабва по-бързо. За тези, които искат да отслабнат, трябва да поддържат помещенията постоянно хладни“, поясни Соломатина.

В някои случаи високата температура също може да допринесе за загуба на тегло, каза тя. И така, в жегата, когато хората се потят обилно, загубата на тегло също е обичайна, но това не се случва поради изгарянето на мазнини и разход на енергия, а поради изпаряването на течности, обясни лекарят.

Но когато телесната температура се повиши, човек отслабва само заради активния метаболизъм и високата консумация на енергия.

„Ако телесната температура на човек се повиши, тироидният хормон тироксин се активира. Тъй като щитовидната жлеза е отговорна за производството на енергия, оказва се, че метаболизмът се ускорява. Веднага щом температурата спадне, всичко се нормализира . Ето защо мнозина губят тегло по време на болест, усилва се желанието им за сладко и диетолозите позволяват да консумират прости въглехидрати, за да може тялото да се справи с болестната ситуация по-бързо“, каза Соломатина.

предишна статияЯпонски бизнесмен празнува края на пандемията с пъпеши за $24 800
следваща статияКотките ненавиждат тези миризми