Начало Водещи Погледът до „границата“ на Вселената се отлага

Погледът до „границата“ на Вселената се отлага

1245
Вселена, космос

Изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА бе отложено за май 2020 г., съобщи космическата агенция на САЩ във вторник, цитирана от АФП.

Многоочакваният научен апарат е „в окончателна фаза на сглобяване и тестване, която ще изисква повече време, за да се гарантира успеха на мисията“, се казва в съобщението на НАСА. Изстрелването вече веднъж бе отлагано за 2019 година.

Изстрелването вече бе отлагано веднъж за 2019 г.

„След като бъде определена нова дата за готовност, НАСА ще предостави оценка на разходите, която може да надхвърли прогнозните разходи за разработката на стойност 8 милиарда долара“, съобщават още от космическата агенция без допълнително да уточняват потенциалната крайна цена на проекта.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – кръстен на втория директор на НАСА от 1961 до 1968 г. – ще бъде най-мощният телескоп, създаден някога от човек.

Стотици пъти по-чувствителен от предшественика си – революционният „Хъбъл“, изстрелян през 1990 г. – телескопът (James Webb Space Telescope) ще може да изучава и атмосферата на екзопланетите, намиращи се извън нашата слънчева система.

Снимките на телескопа ще могат да разкрият първите галактики, образували се преди 13,5 милиарда години. Телескопът ще прониква през междузвездни облаци прах, за да улови звезди и планети, образуващи се в собствената ни галактика. Когато достигне крайната си цел в Космоса на милиони мили от Земята, той ще работи при температури едва 40 градуса по Келвин. Това е 40 градуса над абсолютната нула (−273,15°C) или около -233°C.

предишна статияАПИ: Остават в сила ограниченията по автомагистралите „Тракия” и „Люлин”
следваща статияСпектаклите, които ще ви разсмеят, разплачат или разтърсят