спестявате

Поведението на момче от детска градина може да предскаже доходите му като възрастен, установи ново проучване.

Учителите от детски градини в най-бедните квартали на Монреал оцениха 920 6-годишни момчета, използвайки скали за измерване на невнимание, хиперактивност, предизвикателно поведение, агресия и просоциалност (склонността да се помогне на някого, който е наранен, да се спре кавги или да се покани в игра някой стоящ от страни). След това изследователите събраха информация за приходите от данъчни декларации на възраст от 35 до 36 години. Проучването е в JAMA Pediatrics.

След контролиране за I.Q. и семейните бедствия, учените установиха, че момчетата в най-високата една четвърт за невнимание по-късно са спечелили средно около 17 000 долара годишно по-малко от тези в най-ниската четвърта. Хората в най-високата една четвърт за резултати в просоциалността са спечелили средно около 12 000 долара годишно повече от тези в най-ниските.

Въпреки че е имало тенденция по-високи резултати при хиперактивност, предизвикателно поведение и агресия да доведат до по-ниски доходи, ефектът не е статистически значим. Авторите предупреждават, че резултатите не могат да се прилагат за други социално-икономически популации.

Съавторът Ричард Е. Трембле, професор по педиатрия в Университета в Монреал, заяви, че ранните интервенции са били показани в предишни проучвания за намаляване на процента на отпадане от училище, употребата на наркотици и престъпното поведение. Това проучване, посочва той, предполага, че „има много ясна индикация, че намесата в началното училище ще има дългосрочно въздействие върху доходите“.

предишна статияГлен Клоуз: Не искам да получа „Оскар“ от съжаление
следваща статияМарсоходът „Opportunity“ приключи мисията си