Начало Свят „Планета срещу пластмасa“: Отбелязваме Деня на Земята

„Планета срещу пластмасa“: Отбелязваме Деня на Земята

29
ден на земята

54-ти път 22 април Деня на Земята е време за милиони души по света да се включат в опазването на околната среда, да говорят за климатични проблеми и екологични кризи.

Темата за този година е „Планета срещу пластмаса“, с фокус върху проблемите, които пластмасата представлява за планетата и човешкото здраве.

От 1970 година събитието показва подкрепа към опазването на околната среда и призовава хората да се включат в глобалните усилия за опазване на планетата.

Google празнува с разноцветен колаж, олицетворяващ ангажимента към опазване на биоразнообразието и ресурсите на планетата.

Денят на Земята създаден през 1970 г. от американският сенатор Гейлорд Нелсън след опустошенията от разлива на петрол в Санта Барбара.

Първото отбелязване събира 20 милиона американци, обединявайки хора и организации зад целта за опазване на околната среда.

България присъединила се към отбелязването на Деня на Земята

През 1990 година празникът става международен, а България е една от първите страни, които се включват в инициативата. Хиляди българи го отбелязват с прояви, посветени на опазването на околната среда.

Президентът Желю Желев подписва клетвата за планетата, представляваха я на ООН конференцията за околната среда и развитие в Рио де Жанейро през 1992 г.

Как да се включите?

Засадете дърво, намалете използването на пластмаса, променете ежедневието си за полза на природата, насърчавайте инвестициите във възобновяема енергия, намалете електроенергията и участвайте в почистването на околната среда.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Планета срещу пластмасa“: Отбелязваме Деня на Земята
следваща статияОчаква се Радев да издаде указ за смяната на външния министър