вино

Българинът се връща към родните сортове Мавруд, Рубин, Букет, Димят, Тамянка. Това каза Злати Златев от винарска изба „Едоардо Мирольо“, която участва в ежегодния винен фестивал DiVino.Taste в „Интер експо център“. В рамките на инициативата любителите на дионисиевата напитка могат да опитат различни сортове вина.

„Сортове, които са традиционни за българското винопроизводство, се връщат във фокуса на винения консуматор. Допреди 4-5 години властваха масовите сортове с френски произход Каберне, Шардоне, Мерло. В момента имаме пълен ренесанс“, подчерта Златев.

Той добави, че Маврудът и Мелникът са двата основни изконни български сорта и поясни, че на тотален интерес се радват и хибридните сортове, какъвто е Рубинът и Букетът.

„Ренесансът се дължи на патриотичния подем в българина, особено в младите, които се обръщат към родното, не само вино, храни и т.н.“, каза още той.

Златев обясни, че се наблюдава и трайна тенденция в хората, които пият вино.

„Ние се стараем да предложим на пазара вина, които не са това, което се правеше в миналото – с много танини, минали много през дъб. Ние правим вина, които са от наше грозде. Стараем се в бутилката да остане ароматът на гроздето, ароматът на земята“, допълни още мениджърът на винарската изба.

На въпрос какви са тазгодишните тенденции, той препоръча: пийте, това което харесвате, не робувайте на модата.

„Няма я модата, която казва да пием червено вино, защото е зима. Пийте червено, защото научно е доказано, че ресвератролът, който се съдържа в него, е много полезен. Затова пийте по една чаша вино вечер“, посъветва Златев.

Съорганизаторът на фестивала Юлия Костадинова, който събра 74 винопроизводители на едно място каза, че се променят търсенията на хората.

„Все по-често се обръщаме към органичните вина, биологичното земеделие, търсим неща, които са чисти, приятни, плодови. Като че ли мина модата на свърхнатоварените, свръхтаниновите вина. Хората се обръщат към по-лекия стил, дори и в червеното вино, който позволява не да изпиете  една чаша вино и да ви стане тежко, а ни дава възможност да изпиете половин бутилка и да ви е приятно след това“, обясни Костадинова.

Стана ясно още, че заради лошите климатични условия и повишаване на цените на горивата и електроенергията през тази година ще има повишаване на цените на вината, но те ще са в малък порядък. Търговците припомниха, че цената на хубавото червено вино започва от 15 лв

предишна статияХари и Меган се местят в Уиндзор
следваща статияСъстезание за бъдещи булки в Тайланд