Начало Свят Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

Пет устройства, който са на път да изчезнат от автомобила

1899

Фразата „светът никога няма да бъде предишният“ е напълно справедлива за автомобилната промишленост, която смело и решително се променя и въвежда нови технологии. Постепенно старите решения отиват в историята и така рискуваме един ден да се събудим и да видим, че автомобилите не са това, което бяха.

От тях постепенно изчезват някои системи и устройства, с който сме свикнали, пише Automedia. Тези 5 устройства или компонента все още ги има, но все повече експерти са категорични, че в близко и по-далечно бъдеще и те ще бъдат премахнати от превозните средства.

Физически клавиши

Бутоните и клавишите, с които сме свикнали постепенно биват изместени от сензорните панели. При масовите и достъпни модели тях все още ги има, но при премиум-автомобилите в момента се случва ревюлоция. Пример за това е новото Audi A8, където предният панел е напълно различен. В неговата горна част е поставен 8,6-инчов сензорен монитор, а под него има втория – 10,1 инчов, който управлява част от системите.

Функциите, които преди се управляваха с бутони и превключватели, вече са поверени на системи за „единно управление”. Например, при новите модели на Volvo климатикът се регулира от мултимедийната система. Всичко това позволява да се „разчисти” предния панел, който става минималистичен и футуристичен. Все още със стандартни копчета се отварят и затварят прозорците, но вероятно и това ще се промени скоро.

Огледала

В един прекрасен момент огледалата, без които управлението е истинско мъчение, ще бъдат заместени от камери, следящи за пространството зад автомобила. Крачка в тази посока направи BMW при спортния си хибрид i8, чиято версия с камери вместо огледала беше показана на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас през 2016 г.

Системата разполага и с трето „око” – камера, поставена на задното стъкло. Изображенията се прожектират на монитор с дължина 300 мм и височиа 75 мм, поставен на мястото на огледалото в салона. Засега това изглежда като фантастика, но явно тази технология е съвсем близо.

Крушки на фаровете

Едно време видео-плейърът и цветният телевизор бяха считани за разкош, сега историята се повтаря и с крушките във фаровете на автомобилите. Те вече се броят за остаряла технология. Новите тенденции бяха представени през миналата година от Range Rover, чиято главна оптика разполага с 12 светодиода. Следващото ниво са 26 „умни“ светодиода във фара, които гаснат, за да не заслепяват водача на идващата отсреща кола.

А какво да кажем за матрични светлини със 71 светодиода, разположени във всеки фар. Или пък за върха на еволюцията в това направелние – лазерни дълги светлини, които осветават на разстояние от 500 метра при скорост над 80 км/ч. Засега тази технология е предвидена за елитни авточобили, но след 2-3 години и това ще се промени.

Волан

Появата на машини без волан вече не предизвиква съмнения. В General Motors, например, планират още през 2019 г. да пуснат безпилотен Chevy Bolt, който да не разполага с кормило и педали. Звучи налудничаво, но явно един ден шофьорите ще изчезнат напълно и хората ще трябва да се доверят на машините за придвижването си.

Двигател

Тук определението „устройство” не е най-точното, къй като моторът е най-важният компонент за всеки автомобил. Но и той рискува да се превърне в изчезващ вид. Разбира се, това няма да стане днес или дори през следващите 10-20 години, въпреки че вече тази тенденция вече е обусловена и със закон.

През 2040 г. Великобритания и Франция ще забранят продажбата на автомобили с двигател с вътрешно горене. Държави като Холандия, Норвегия и Индия смятат да сторят също дори 10 години по-рано. Традиционните автомобили са заплашени от изчезване и това вероятно ще се случи до края на века.

предишна статияВ Саудитска Арабия разрешиха да се играе билярд и боулинг
следваща статияБиткойнът прехвърли 11 500 долара