Начало Водещи Петър Чолаков за ДЕБАТИ.БГ: С избора на конституционни съдии мнозинството само̀ се...

Петър Чолаков за ДЕБАТИ.БГ: С избора на конституционни съдии мнозинството само̀ се вкара в капан

89
Петър Чолаков

Петър Чолаков е доцент по социология в Института по философия и социология на БАН. Доктор по политология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 г., Hansard/Chevening Scholar).

 

Г-н Чолаков, фактът, че президентът Радев не присъства на клетвата на новите конституционни съдии може би беше очакван. Как да четем този знак от него?

Той показа червен картон на конституционното мнозинство в Народното събрание.

Причините за този ход са многобройни, включително ниското доверие към парламента от страна на гражданите, както и определени аргументи, изтъкнати както от президента, така и от адвокатските колегии в страната, които оспорват избора на двамата съдии – Атанасова и Белазелков.

Тази държавно-правна ситуация генерира нова война между президента и мнозинството в парламента, а също така се поставя под въпрос мандатът на двамата съдии и изборният процес, който е последвал тяхното назначение.

Хората от кръга на президента са изразявали мнение, че той е опозиция или алтернатива на управлението. Може ли днешното му поведение да бъде разглеждано в този контекст?

Освен юридическата, тук има и политическа интерпретация. С този ход, Румен Радев наказва политическата власт, което води до повишаване на напрежението между него и управляващата коалиция. Въпреки това, той не пресича границата на Конституцията, както се случи при предишен случай с избора на конституционен съдия от президента Плевнелиев.

С избора на тези двама конституционни съдии управляващото мнозинство покачва ли доверието в себе си?

Изборният процес и известните факти около мандатите на Атанасова и Белазелков пораждат въпроси относно легитимността на техните назначения. Това води до засилване на напрежението и усещането за липса на обществено доверие в политическата власт. Може ли президентът с такива действия да възвърне доверието в институцията?

Тук трябва да бъдем обективни. Със своя ход, президентът Радев подчертава недостатъците в изборния процес на конституционните съдии, което може да доведе до по-широко обсъждане на този въпрос и на светлината на обществеността. Той показва, че естественото доверие към политическата власт постепенно се подкопава, а също така показва, че е ангажиран с въпросите на правовата демокрация.

Очаквате ли наистина президентът да освободи поста си на ръба на мандата си, каквото се прокрадва във вестниците?

Лично аз не очаквам президентът Радев да се откаже от пълния си мандат предварително. Вместо това, той вероятно ще се стреми да използва текущата държавно-правна ситуация, за да подчертае недостатъците в изборния процес и да повиши обществената осведоменост по този въпрос.

Чуйте интервюто тук

Още актуални интервюта – четете тук