Начало Водещи Петте знакови предателства в партията на „Промяната“

Петте знакови предателства в партията на „Промяната“

324
Брифинг Продължаваме Промяната

Новосформираният служебен кабинет вече получи най-различни оценки – от „изключително интересен“, през „шамар срещу ПП-ДБ“, до „политически балансиран“, но не и политически неутрален.

В състава на кабинета освен досегашния вътрешен министър Калин Стоянов, който през целия мандат на правителството „Денков“ беше трън в очите на ПП-ДБ, има и някои изненади.

Още двама техни министри – на земеделието и транспортният, също решиха, че ще останат в новия кабинет.

„Продължаваме промяната“ претърпяха няколко знакови кадрови неуспеха, които винаги бяха съпроводени със скандал.

Първият, който реши да напусне със скандал, беше Радостин Василев – първоначално министър на спорта в правителството на Кирил Петков, а после и депутат от „Продължаваме промяната“.

През май миналата година на пресконференция за медиите той оповести запис от онлайн заседание на партията, на която участват Асен Василев и Кирил Петков.

Ще гласувам против тази коалиция и ще напусна парламентарната група на ПП заради това, че според мен и според членовете на гражданското движение, ръководните му органи, това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които гласуваха доверие на ПП“, заяви тогава Радостин Василев, който в момента е независим депутат.

Преди това Василев беше част от ИТН, откъдето също напусна със скандал. От партията на Слави Трифонов пуснаха записи, от които ставало ясно, че Василев е оказвал натиск върху членове на партията.

Затова той беше даден на прокуратурата, а по-късно му бяха повдигнати и обвинения.

Следващият по-голям скандал беше свързан с името на вътрешния министър Калин Стоянов.

След безредици в центъра на София при протести на фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, от ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов за това, че е допуснал да има пострадали – както от страна на протестиращите, така и от страна на полицаите.

Тогава премиерът Николай Денков обяви, че е опитал да се свърже със Стоянов, който пък обяснил, че е на кино прожекция по това време.

Срещу оставката на министъра тогава явно се обявиха ГЕРБ и ДПС. Бойко Борисов и Делян Пеевски предпочетоха да хвърлят вината на столичната община – по това време вече оглавявана от Васил Терзиев, и на спортното министерство.

Изненада в служебния кабинет са две имена – тези на земеделския министър Кирил Вътев и на транспортния Георги Гвоздейков.

Вътев беше един от най-атакуваните министри на „Промяната“ по време на правителството на Николай Денков. Той беше нападан както от ГЕРБ, така и от ДПС на фона на постоянни и редуващи се протести на животновъди, производители на зеленчуци и плодове, зърнопроизводители, млекопроизводители и т.н.

Дори Делян Добрев в свое телевизионно интервю заяви, че всички са разбрали името на земеделския министър покрай протестите иначе никой нямаше да го знае.

Все още не е ясно какви са мотивите на Вътев, за да остане на поста си.

Изненада е и името на Георги Гвоздейков, който е чен на ПП.

Кирил Петков заяви, че той ще бъде изключен от партията. През последните седмици той беше подложен на атака покрай доставката на хеликоптерите за спешна помощ.

Самият той неколкократно даде да се разбере, че възприема разследване на bTV като атака срещу него и че няма нищо нередно при доставката на авиомашините.

Интересно беше и поведението на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който беше председател на парламентарната група на ПП, а после беше излъчен от партията за подуправител на БНБ, което го принуди да я напусне „Промяната“ като неин член.

По време на консултациите с президента за съставянето на служебно правителство, той избърза да каже, че никога няма да приеме предложение да бъде служебен министър, като по този начин парира изказване на Кирил Петков, който преди това предположи, че Гюров също може да получи мандат.

Оставането на лица на ПП в служебния кабинет създават убеждението, че правителството освен от ГЕРБ и ДПС е съставено и от хора на ПП. Това вероятно ще бъде дискурсът, който ще бъде използван по време на предизборната кампания, за да се хвърля отговорност за взети решения на „Промяната“.

Положението, което се намират ПП, прилича на годините на ранното СДС. Като млада партия, СДС работи с непознати и препоръчани хора и това често се е оказвало сериозен проблем.

По това време комунистическата партия, както в момента ГЕРБ и ДПС, е имала укрепени структури по места, хора в институциите и това не позволява „резки“ движения за новодошлите седесари.

Още коментари – четете тук