Начало България Петков: Президентът да се концентрира в разговорите с потенциалните служебни премиери

Петков: Президентът да се концентрира в разговорите с потенциалните служебни премиери

59
Кирил Петков

Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, сподели пред журналисти, че важно е президентската институция да проведе разговори с потенциалните служебни премиери, за да се избегне конституционна криза и да бъде спестено сто милиона лева на българските данъкоплатци. Петков подчерта, че всеки трябва да поеме отговорността си по Конституцията и не би трябвало да се бърза с назначенията на регулаторите без ясни правила и процедури.

Той изрази надежда разговорите между президента и потенциалните премиери да станат бързо и внимателно, приветствайки идеята за служебен кабинет с експерти, независими от политически интереси. Петков коментира, че Борисов не провежда цялостни преговори, а се опитва да извади определени елементи и сподели, че Конституцията дава на президента важна роля в процеса на избор на правителство и министър-председател.

След неуспешните опити за съставяне на правителство от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, президентът Румен Радев започна срещи с потенциалните министър-председатели, с цел избягване на конституционна криза и насрочване на нови избори в срок от два месеца.

Конституцията предвижда възможността за избор на служебен министър-председател от страна на президента в случай на несъгласие за съставяне на правителство. Петков подчертава важността на ясни процедури и разбирания в процеса на избор на служебен кабинет и министър-председател.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияРуски изтребител е свален до Крим
следваща статияРуски изтребител е свален до Крим