Начало Водещи Петков: Дълбоката сделка между ГЕРБ и ДПС не е тайна, Пеевски държи...

Петков: Дълбоката сделка между ГЕРБ и ДПС не е тайна, Пеевски държи служби, регулатори, съдебна власт

34
Кирил Петков
Кирил Петков
Снимка: БТА

След изборите от ПП-ДБ ще отправят въпрос към ГЕРБ-СДС дали ще поканят Пеевски да присъства на разговорите за назначенията в регулаторите.

Това стана ясно от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков в интервю за Нова тв.

По думите му съпредседателя на ДПС Делян Пеевски държи голяма част от инфраструктурата на перманентната власт.

„Вече знаем за дълбоката сделка, която има между ГЕРБ и ДПС. Тя не е тайна. Пеевски държи голяма част от инфраструктурата на перманентната власт. Това са служби, регулатори, съдебна власт. Тази власт, за която хората не гласуват, гарантира спокойствие на ГЕРБ, а ГЕРБ, с гласовете си, гарантират, че реална реформа няма да се случи. Докато тази сделка стои там, ние не можем да говорим отново с ГЕРБ”, каза Петков.

По думите му 17.5% от избирателите на ПП-ДБ са твърдо с тях.

„7% се чудят дали да излязат и да гласуват. Това е така, не защото вярват, че сме ги предали. Те разбраха, че ние не търгуваме с принципи. Имаше месеци – по време на последното управление, в които подкрепящите ни изпитваха неприязън да виждат своите избраници, седнали с ГЕРБ и ДПС. Извиняваме им се, че не комуникирахме достатъчно какво се случва. То не беше случайно. Искахме да направим реформи и в правосъдната система, и в ПВУ законите. Знаехме, че ако се похвалим и разкажем какво се случва, шансът ГЕРБ да ни подкрепят е малък“, коментира още Петков.

Той добави, че е трябвало да минат девет месеца, да се разпадне „сглобката“, а хората да разберат, че не са ги предали.

Митов си представя Борисов като премиер за четвърти път

Петков уточни, че когато се седне на дискусия с ГЕРБ, първият въпрос трябва да е дали те ще поканят Пеевски да присъства. „Вторият въпрос е, когато се правят конкурси за ВСС, регулатори и служби, ще има ли гарантирана квота за някого. Ние не искаме такава. Ако и ГЕРБ не искат, а ДПС не трябва да имат, ако имаме честни конкурси – това означава, че за първи път от 30 години насам хората, които контролират властта задкулисно, ще трябва да я предадат и тя да стане институционална”, уточни Петков.

„Искаме мачове, които не са нагласени. Нашата общност са демократичните проевропейски хора в България. Трябва да покажем, че сме заедно и сме мобилизирани. Така ставаме незаобиколим фактор. Стига сме се съобразявали с всички, време е те да се съобразяват с нас. Този път няма да поемем отговорността на ГЕРБ. Нямаме никакъв проблем да сме в опозиция”, уточни още Петков.

Още новини от деня – четете тук