Начало Водещи Пепел от руски вулкан достигна стратосферата

Пепел от руски вулкан достигна стратосферата

1414
вулкан, Шувелуч

Вулканът Шивелуч на Камчатка изхвърли стълб от пепел на височина 11 км над морското равнище, предаде ТАСС като се позова на руски вулканолози. Съобщението е на учени от Камчатската група за реагиране на вулканичните изригвания (KVERT) на Института по вулканология и сеизмична активност на далекоизточния отдел на Руската академия на науките.

Изхвърлянето е станало в сряда сутринта. Височината на самия вулкан е 3283 метра. Пепелта се е разпространила на североизток на разстояние 32 километра.

Не са засегнати населени места, но за авиацията районът е обозначен с червен код. Според учените изригвания на височина 10 и повече километра могат да се случат всеки момент.

 

Освен Шивелуч, повишена активност на осеяния с вулкани полуостров показва Ключевски. Исполинският вулкан от 1 януари изхвърли десетки стълбове от пара и газове със съдържание на пепел.

Шивелуч е най-северният от действащите вулкани в Камчатка и един от най-големите на територията ѝ. Изригванията му продължават с кратки периоди на затишие от 2010 година. Тав непрекъснато нараства лавовият купол, наблюдава се изпускане на пара и газове, спускат се лавини от разтопени камъни.

Стратосферата на Земята е един от най-горните слоеве от въздушната обвивка на планетата. Тя започва на около 11 км надморска височина.

предишна статияПриятелството между прасе и кучета. Най-сладкото видео!
следваща статияБивш треньор на Челси и Интер се пусна на Рали Дакар, но приключи в болницата