Начало Водещи Пеле: Неймар вече е най-добрият футболист в света! Бразилия има отбор за...

Пеле: Неймар вече е най-добрият футболист в света! Бразилия има отбор за титлата в Русия

1873

Когато е още дете и хората започват да го наричат Пеле, Едсон Арантес до Насименто плакал с месеци, тъй като не харесвал този прякор. Нито за една минута малчуганът не си е представял, че тези две срички ще се превърнат в световен синоним на футболно величие. „Баща ми ме е кръстил Едсон, на великия изобретател Томас Едисон. И аз бях наистина горд с това. Не исках да имам нищо общо с прякора Пеле“, спомня си Краля на футбола днес. Въпреки това, той намира начин да превърне тази ярост в опустошителен ефект на футболното игрище и да се превърне в един от най-разпознаваемите футболисти още от най-крехка възраст. Няколко десетилетия по-късно и с три световни титли във витрината си Пеле се примирява с прякора си. „Кратко е и се запомня лесно от хората“, споделя той по време на интервюто си за сайта на Световната футболна федерация ФИФА. На 77 години той може да е позагубил от физическата си енергия, но компанията му остава толкова топла и ангажираща както винаги. Легендата разказва за първите си дни и предизвикателствата, пред които е изправен в националния отбор, най-запомнящите се моменти, споделя мнението си за сегашната суперзвезда на Бразилия Неймар, и какви са очакванията му за представянето на „Селесао“ на световното първенство в Русия това лято.

  • На 77 години Вашето име все още е синоним на световните първенства на ФИФА. Можете ли да обобщите какво означава този турнир през годините за Вас?
  • Напълно сте прави, имам толкова много истории за Световната купа, които да разказвам. Пътят ни никога не е бил лесен, но винаги сме стигали до върха на тези Мондиали. През 1958 г. беше една мечта. Аз бях още дете (бел.а. Пеле тогава е само на 17 години) и никой не предполагаше, че ще изминем целият този път. Те обвиняваха треньора Феола, питайки го как очаква да спечели световното в Швеция със 17-годишен футболист в отбора. Но ние успяхме. След това през 1962 г., когато Бразилия беше в добра форма, аз се контузих, но отново успяхме да спечелим. В Англия аз скъсах менискус и ние не успяхме. Но играх във всеки мач през 1970 г. Тогава направих за първи път пълния цикъл – започнах от самото начало и стигнах до самия край като шампион.
  • Във финала с Швеция през 1958 г. Вие вкарвате легендарен гол като прекарвате топката над главата на защитник и се разписвате. Как решихте да направите точно това?
  • Ще излъжа, ако кажа, че това действие бе планирано от мен (смее се). Беше спонтанно. Радостен съм, че това бе едно от моите силни качества като футболист – импровизацията, способността да излизам от клишетата. Точно в този момент аз трябваше да действам много бързо. Успях да овладея топката на гърди, но тъй като защитникът идваше да ме натисне с повдигнат крак, трябваше да го прехвърля. Това дойде от Господ. Нямах време да мисля в този момент.
  • И обратното, голът ви срещу Италия на финала през 1970 г., бе една уникално построена атака с великолепен завършек от Ваша страна.
  • Ние отработвахме тази комбинация по време на тренировките. Не цялото движение, но ориентировъчно самата постройка на всички нас.
  • Обичахте ли да играете с глава?
  • Разбира се. Това тръгва от моето семейство. Моят баща, който също е бил футболист, вкарваше много голове с глава. Винаги съм искал да му подражавам. Не бях особено висок, но пък имах много мощ в краката. Татко винаги ми казваше: „Много футболисти затварят своите очи, когато играят с глава. Когато топката идва към теб, отваряй очите си и избирай къде искаш да я пратиш“. Работих над това много и затова имам доста голове с глава. Трябва да отвориш очите си и да забиеш топката долу.
  • Но не винаги влиза, нали? Хората още си спомнят онова спасяване на Гордън Бенкс.
  • Абсолютно. Това беше подобна ситуация.
  • Бразилия има няколко велики отбора от 1950 до 1970 г. Имахте ли усещането, че сте по-добри от останалите?
  • Това бяха велики времена за Бразилия с млади играчи като Гаринча, Диди и Зито. В тази ера отборът беше много добре организиран. Помня как Висенте Феола ни казваше: „Аз знам за какво говоря. Аз съм по-възрастен от вас. Аз съм треньорът. Бъдете сигурни в усещането, че сте най-добрият отбор на света. Но имайте и респект към всеки един от опонентите ви! Не мислете и за минута, че можете да биете без да си давате зор. Трябва да излезете с мисълта да печелите уважението на опонента си“. Помня тези думи и до днес. Той беше истински професор.
  • През тази година предстои световно първенство в Русия. Има ли Бразилия достатъчното, за да стане шампион?
  • Бразилия винаги има отбор, достоен да спечели световната купа. Въпреки това, се изпускат титлите, тъй като имаме проблем с провеждането на подготовката. Повечето от бразилските футболисти играят в чужбина. Много е трудно да се върнат в родината си в днешно време. Едно време разполагахме с много повече време за съвместна подготовка. Днес животът на треньора и щаба му е много труден и той има проблеми с изграждането на тима. Времената се промениха и е много трудно треньор да каже – направих най-добрият отбор. Но, ако говорим за индивидуалните качества, нямам никакви съмнения, че най-добрите футболисти в света са бразилци.
  • Фаворит ли е Бразилия за титлата?
  • Винаги! Ако Бразилия разполага с нужното време за подготовка, винаги ще покорява световния връх.
  • Кои други отбори ще постигнат нещо голямо на това първенство?
  • Винаги трябва да говорим с респект за Германия. Дори Русия може да се брои за фаворит, тъй като има силен отбор, а и е домакин на тази надпревара. Ако говорим за Южна Америка, Аржентина също е отбор, който има качествата да извърви целият път до края.
  • Има ли Неймар качествата да изведе Бразилия до световния връх?
  • Неймар играе различно за клуба си и за националния отбор. В Пари сен Жермен той е използван като ляв нападател, а в Бразилия играе повече в центъра, както и като класически №10. Това е трудно, но той успява да се адаптира бързо. Ако погледнем глобално, най-добрите футболисти са Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар. Няма други суперзвезди. Най-важното за Бразилия ще е да бъде добре организиран като отбор, защото вече няма по трима-четирима равностойни футболисти на дадена позиция. Същото важи и за Германия, чиято сила повече е в колектива. Преди много неща зависеха от индивидуалностите, но днес нещата се промениха.
  • Смятате, ли, че Неймар е готов да бъде лидер на националния отбор на Бразилия?
  • Готов е, да! Той е ключовият футболист на Бразилия. Дори ще стигна по-далеч – за мен в момента Неймар технически е най-добрият футболист в света. Абсолютно сигурен съм в това.
предишна статияКакво прави мозъкът по време на безсъзнание?
следваща статияApple забавя телефона ви, за да може да правите снимки на любимия човек