Начало Водещи Партиите на протеста трябва да разберат, че ИТН няма да подкрепи правителство...

Партиите на протеста трябва да разберат, че ИТН няма да подкрепи правителство на реформите

1196

В очакване на връчването на третия мандат от държавния глава, планирано за края на седмицата, все по-отчетливо се оформи изключително важен въпрос – ще подкрепи ли ИТН партиите на протеста. Въпреки че ИТН за пореден път дават ясен сигнал, че няма да го направят, колегите ми в парламента сякаш до последно не го разбират и изпращат грешни очаквания в обществото.

ИТН: Действаме последователно

Правим това, което сме казали – ние сме в опозиция и сме последователни. Това коментира преди дни за пореден път председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов във връзка с възможността за съставяне на правителство при връчването на третия мандат.

Той припомни, че още при завъртането на парламентарната рулетка, партията му е очаквала подкрепа за предложения кабинет. Тогава ИТН имаше и меко казано странни и ултимативни условия – да не се подписва споразумение и да не се дебатират имената на предложените министри. Неприятното усещане се засили след като се оказа, че някои от тях са доста противоречиви личности.

След процеса на преговорите, които бяха чисто формални и резултатът от тях беше близък до нулата, се стигна дори до лични нападки към лидера на Демократична България Христо Иванов.

„Надявахме се на подкрепа на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“. Казахме, че ако не получим тяхната подкрепа, този кабинет изобщо няма да го поставим на гласуване и след това се отива на предсрочни избори. Според нас това е единият вариант. Другият вариант е останалите партии да съставят правителство. Правим това, което сме казали – предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета… Ние сме в опозиция и сме последователни“, обобщи тогава депутатът.

Но освен протестните партии, бяха „порязани“ и БСП, които до последно заявяваха публично, че програмите им с ИТН се припокриват на 90% и единствената „спънка“ остава подписването на политическа декларация, за което не се постигна компромис.

„Демократична България“ опита с ухажване на ИТН през Ива Митева

Необичаен и неочакван опит за ухажване на ИТН предприеха от „Демократична България“ дни преди съдбовния трети мандат. Той беше подет и от „Изправи се.БГ. Ние идваме“.

Ива Митева е подходяща за премиер. Човек със солиден опит, може да прави компромиси и умее да моделира ситуации. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство (…). Такъв човек ни трябва, това заяви съпредседателят на коалицията ген. Атанас Атанасов.

Изказването беше продължение на възможните компромиси за излъчване на кабинет с третия мандат и беше своеобразна „подадена ръка“ към ИТН – те да предложат премиер (той би бил четвъртият след последните избори).

В интервю за БТВ ген. Атанасов акцентира, че в ИТН има отговорни хора и е нужно лидерът на партията да преосмисли ситуацията и да покаже отговорност за гласуваното им доверие. Допълни, че е нужен нов кръг консултации при президента и че четирите партии (ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ)  трябва да предложат решение.

На предложението за евентуална кандидатура за премиер Ива Митева отговори абсолютно категорично – не би се съгласила. Освен това допълни, че до момента никой не бил разговарял с нея по този въпрос. Преди седмици тя дори намекна, че може да не продължи с политическата си кариера.

На този фон е крайно време партиите на протеста да узреят за идеята, че ИТН не ми е партньор и няма да подкрепи правителство на реформите. Доказателство за това е, че ИТН открито критикуват служебното правителство, което се радва на широка обществена подкрепа. Полезният им ход вече не е да участват в безплодни преговори, а да насочат вниманието си към нови избори. Добрата новина е, че най-вероятно служебното правителство ще има възможност да продължи с добрата си работа още няколко месеца. 

предишна статия„Евронюз”: Афганистанската криза затвърждава Балканите като геополитическо блато
следваща статияВместо зехтин: Използвайте ленено и конопено масло