Начало Водещи Парламентът прие бюджета за догодина на първо четене

Парламентът прие бюджета за догодина на първо четене

129
Депутатите се скараха преди да започнат работа по същество (НА ЖИВО)

Снимка: БТА

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавата за 2024 година. След прегласуване, със 144 гласа „за“ и 66 „въздържал се“ в крайна сметка бюджетът мина.

Преди това депутатите отхвърлиха бюджета за догодина, заедно с този на ВСС.

Депутатите съкратиха сроковете между първо и второ четене и срокът за предложения е до 18:00 часа на 15 декември, съобщава БНТ.

Очаквано забележки към бюджета в пленарна зала изказаха от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

„Заложеният икономически растеж от 3,2 е пожелателен и според нас той е трудно изпълним. Ние подкрепяме увеличенията в отделните сектори, но къде са реформите“, каза Румен Гечев от „БСП за България“.

Очаквано от „Възраждане“ не подкрепиха бюджета.

„Възраждане“ не подкрепя така представения Бюджет 2024. Повишаването на доходите трябва да е на база икономически растеж, а не на базата на нов дълг“, каза депутатът Цончо Ганев.

„Като държава имаме огромен проблем и се казва Асен Василев и стои ето там.

Акад. Денков: Преговорите за Шенген не са приключили

Проблемът е, че нещата които той прави вярва че така е правилно, това е по-лошото в цялата работа“, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Критики към бюджета дойдоха обаче и от подкрепящите партии.

„Чух, че ние сме открили бюджетна политика, според която можем повече да харчим отколкото сме изкарали и да не ни се увеличава дълга и ние да просперираме и това нещо да е благодарение на номинално забогатяване“, каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Според партията на Борисов политиката за поддържане на дефицит в бюджета дълго време не е добра. Според ПП-ДБ обаче, това гарантира увеличение на доходите.

„Ние имаме нарастване реално на дефицита към БВП с около 2%, това означава, че на нас ни трябват около 30 години, за да стигнем средноевропейските нива на дълг към БВП“, каза Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

В пленарна зала бюджетът беше защитен от финансовия министър Асен Василев.

„Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване не доходите. За да расте българската икономика трябва да има

Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС

инвестиции, но другото изключително важно нещо е че за да расте българската икономика трябва да има адекватно заплащане“, заяви той.

Очаква се между двете четения в зала всяка една партия да предложи своите промени в закона за бюджета.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияАсен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС
следваща статияПремиерът Денков отговаря на въпроси на живо във фейсбук