Начало Водещи Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

54
Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

Днес приключи първия етап от т.нар. ротация. Не беше постигнато съгласие. Според Мария Габриел ПП–ДБ и ГЕРБ-СДС не са се разбрали заради външния министър, за когото винаги са твърдели, че е на ПП–ДБ, а се оказа на ДПС. А според акад. Николай Деков причината е, че ГЕРБ не желаят реформи в службите и съдебната система, които в момента са управлявани от техни кадри. И двете обяснения изглеждат напълно правдоподобни.

На извънредно заседание днес от 10:00 часа парламентът обяви първия мандат за неуспешен. „За“ приемането на заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказва от гласуване на предложеното от нея правителство, гласуваха 236 депутати.

1 народен представител от ПП – ДБ се въздържа.

Заседанието беше свикано от председателя на НС Росен Желязков вчера, след като заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, внесе в деловодството на парламента проекта на решение.

По време на дебатите от ПП–ДБ отправиха оферта към ГЕРБ от парламентарната трибуна – да продължат общото управление с кабинет, излъчен вече във втория мандат, който да бъде национален и общ.

Официалната позиция на ПП-ДБ прочете лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, като уточни, че това не е покана за преговори и „ние не се молим“. Кирил Петков също заяви, че това не е молба, а израз на отговорност и дълг да не се хвърля страната в предсрочни избори. Спазете думата си, призова ГЕРБ бившият премиер.

Срокът за отговор от страна на ГЕРБ е до момента, когато президентът Румен Радев връчи втория мандат.

ПП-ДБ: Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ–СДС

Как се стигна до тук?

В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

По-късно в неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел.

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

Истината е, че цялата тази драма, която се случи в последните няколко седмици е напълно обяснима и разбираема, защото обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС. Но това не е никак добре за България, понеже страната ни има нужда от предвидимо правителство с по-дългосрочна перспектива, което да е адекватно на непосредствените предизвикателства от войната и на очакванията за влизането в еврозоната и сухопътния Шенген.

И двете заявки, за еврооната и за Шенген, изглеждат напълно реалистични от днешна гледна точка, защото правителството на акад. Николай Денков си свърши работата безупречно, въпреки че му пречеха от всички фронтове. Освен това, в момента, в международен план се наблюдава благоприятна политическа обстановка, която подтиква останалите европейски страни към консолидация, предвид заплахите от изток. И ако пропуснем този благоприятен прозорец после дълги години ще съжаляваме много.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияГермания временно връща граничния контрол за Европейското първенство по футбол
следваща статияЗапочва Национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови