Начало Водещи Парламентът обсъжда промени в НПК. Предстои и парламентарен контрол

Парламентът обсъжда промени в НПК. Предстои и парламентарен контрол

114
парламентарен контрол
Снимка: БТА

На днешното заседание на Народното събрание ще се обсъжда първо четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), засягащи правото на правна помощ за обвиняеми и задържани лица. Това е първа точка в дневния ред.

Целта на предложеният от Министерския съвет законопроект е напълно уеднаквяване с изискванията на европейска директива относно правото на информация в наказателното производство.

Промените предвиждат ясно право на правна помощ за обвиняемите и информиране за условията на получаване по Закона за правната помощ на разбираем език и начин, отчитайки специфичните им нужди. Включва се и предоставянето на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа на които се определя задържане под стража.

Предложени са и изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция и Законa за Държавна агенция „Национална сигурност” с цел осигуряване на равнопоставена защита на правата на задържаните лица.

Също така се въвежда декларация-приложение в Закона за митниците, Закона за военната полиция и Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” за лицата, които са задържани по специални закони, като им се предоставя възможност да получат писмена декларация за правата си и да я запазят през целия период на задържането.

В НПК се предоставя възможност на свидетели да се явят на разпит с адвокат или да гарантира присъствието му по време на разпита. Това е в допълнение към консултация с адвокат по въпроси, които засягат правата на свидетеля.

На въпроси на депутати по времето за парламентарен контрол ще отговарят министрите Асен Василев, Иванка Шалапатова, Калин Стоянов, Христо Хинков, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков и Андрей Цеков.

Още новини от деня – четете тук