Карл Лагерфелд
Карл Лагерфелд

Седмицата на модата в Париж стартира с любители на новите тенденции в мрачно настроение след смъртта на легендарния дизайнер Карл Лагерфелд миналата седмица.

Неговата дясна ръка в „Шанел“, Вирджиния Виард, която вече пое юздите на емблематичния лейбъл, ще представи официално последната му колекция в последния ден на шоуто, 5 март.

Все още не е ясно каква част от колекцията е създадена от Лагерфелд, който почина миналия вторник на 85 години.

Той разчиташе силно на Виард, главата му на студиото му, в последните месеци.

Германският работохолик, който винаги настояваше, че ще твори чак до смъртта си, рисуваше творенията си на ръка и след това ги връчваше на Виард, за да ги реализира.

„Винаги съм разбирала какво иска и съм успявала да избистря това, което иска да направи и да представи чрез Шанел,“ твърди тя пред АФП в интервю от 2015 г. относно това кое прави дуото продаваемо.

Тяхното тридесетилетно партньорство беше моторът, който правеше марката непрекъснато продаваема и възраждаща се през 37-те години на притежание от Лагерфелд.

Създателят й бе кремиран в петък „без церемония“ – както бе поискал – в присъствието на Виард и шепа от най-близките му като принцеса Каролина от Монако и най-могъщата личност в модата, LVMH магнатът Бернар Арно.

– Дебют за корейския бранд „Хуанг“ –

Пепелта на Лагерфелд трябва да се смеси с тази на майка му и неговия любовник Жак де Баше, който почина от СПИН през 1989 г.

Музеят на декоративните изкуства в Париж изложи четири от най-известните творения на Лагерфелд за „Шанел“ и „Клои“, които се превърнаха в първата официална почит към неговия гений.

Интернет сайтовете за препродажба съобщиха за огромен интерес към работата на Лагерфелд след смъртта му.

С един от бившите сътрудници в „Селин“ на британската дизайнерка Фийби Фило, смятаща се за възможен наследник на „Шанел“, родения в Корея, Рок Хуанг стартира деветте дни на модната седмица с дебют в Париж.

Творящият в Лондон дизайнер, израснал в каравана в Остин, Тексас, спечели престижната специална награда на LVMH миналата година.

Неговите творения за марката му ROKH показват малко повече от тихата, минималистична изтънченост на Фило.

Всички очи са вперени и в дебютните на нови дизайнери от три големи френски исторически лейбъла – „Лакост“, „Ланвин“ и „Нина Ричи“.

предишна статияДоналд Тръмп със „Златна малинка“ за най-лош актьор
следваща статияОткриха мъртъв гърбат кит в гора в Бразилия