Начало Свят Папа Франциск говори във Великденското си обръщение за войните в Украйна и...

Папа Франциск говори във Великденското си обръщение за войните в Украйна и ивицата Газа

34
Папа Франциск говори във Великденското си обръщение
Папа Франциск е застанал на централния балкон на базиликата „Св. Петър“ преди да произнесе благословията „Урби ет Орби“, 31 март 2024 г. Снимка: АП/ БТА

Папа Франциск направи призив днес в своето Великденско обръщение към вярващите за обмен на военнопленници между Русия и Украйна и за осигуряване на хуманитарна помощ в ивицата Газа, съобщиха световните агенции.

„Мислите ми днес са насочени към жертвите на многобройните конфликти по света, включително тези в Израел и Палестина и в Украйна…. С казаното, аз призовавам за спазване на принципите на международното право и се надявам на пълен обмен на всички военнопленници между Русия и Украйна – всички за всички!“ – каза светият отец от балкона на базиликата „Свети Петър“ пред около 60 хиляди вярващи.

„Освен това отново призовавам за гарантиране на достъпа до хуманитарна помощ в ивицата Газа, отново призовавам за бързото освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври, и за незабавното прекратяване на огъня в ивицата“, допълни папата.

Церемонията по случай Великден се проведе при строги мерки за сигурност, предпазени от италианските власти, съобщи ДПА. Площадът беше украсен с цветя и растения, много от които бяха от Нидерландия. Присъстващите се насладиха на топли пролетни температури около 20 градуса, но вятърът беше силен.

Високопоставен свещеник води богослужението от името на 87-годишния папа, който е в лошо здраве.

Беше се чували аплодисменти, когато Франциск минаваше сред многото хора в папамобила след церемонията, като някои викаха: „Viva il Papa!“ (Да живее папата!).

Строгите мерки за сигурност тази година бяха засилени след скорошната терористична атака в близост до Москва, извършена от базираната в Афганистан ислямистка терористична групировка „Ислямска държава-Хорасан“.

Дълги опашки бяха наредени пред входовете на площада, докато италианската полиция извършваше проверки.

След церемонията папата трябваше да изнесе великденското си послание и да отправи традиционното си благословение „Урби ет Орби“ (Urbi et Orbi) – „Към града и към света“, което е върховото събитие на Великденските празници.

Още международни новини – четете тук

предишна статияРеставрират географски карти и картини, отпечатани от Христо Данов
следваща статияОБНОВЕНА Най-малко двама души бяха убити при руски удари в Украйна