Папа Франциск

Хомосексуалистите са Божии чада, които имат право на семейство, заяви папа Франциск. Това е първият случай, когато прави подобно изказване в качеството си на глава на католическата църква, коментира „Дойче веле”.

Папа Франциск защити правото на гей двойките да влизат в законно признати „граждански съюзи“ в документален филм, чиято премиера се състоя днес на кинофестивала в Рим.

Във филма „Франческо“ на Евгений Афинеевски папата казва, че гейовете имат „правото да бъдат семейни“.

„Те са Божии чада и имат право на семейство. Никой не трябва да бъде отхвърлян или да страда заради това”, казва папата на испански във филма.

Според него, трябва да бъде създаден закон за гражданския съюз, за да могат хомосексуалните двойки да бъдат защитени от закона.

АФП припомня, че след като стана папа през 2013 г., Франциск стана изключително приветлив към хомосексуалистите, произнасяйки известната си фраза: „Кой съм аз, за да съдя?”. Той няколко пъти приветства гей двойки във Ватикана.

Двучасовият документален филм проследява седемте години от неговия понтификат и пътуванията му.

Сред най-вълнуващите моменти на филма е телефонното обаждане на папата. Той разговаря с гей двойка – родители на три малки деца, в отговор на тяхно писмо, в което заявяват, че се срамуват да заведат децата си в енорията.

Франциск ги приканва да продължат да ходят на църква, независимо от оценките на другите.

предишна статияПредимно слънчево време ни очаква днес
следваща статияЖерар Депардийо ще участва в анимационен сериал за възрастни