Снимка: Divulgação/aventurasnahistoria.uol.com.br

Палеонтолози откриха в Аржентина нов вид динозавър, при който краката приличали повече на крила, съобщи новинарският портал „Infobae”.

Останките от динозавъра, наречен оверораптор, са открити още през 2013 г., но тогава учените не са имали възможност да разширят разкопките и да извадят останалите части от скелета.

През 2018 г. е сформирана нова експедиция, като този път учените успели да открият повече останки и на базата на анализа да установят, че става въпрос за неизвестен досега вид динозавър.

Подобно на велоцирапторите (малки пернати динозаври от семейство Dromaeosauridae – бел. ред.), оверорапторът също е имал дълги и остри нокти. Той обаче е притежавал уникална особеност – удължени горни крака с елементи, които много приличат на крилата на съвременните птици.

Учените отбелязват, че този вид динозавър не е можел да лети, а наподобяващите крила крайници са му помагали при бягането.

Дължината на оверораптора е достигала до метър и половина. Както велоцирапторът, хищният динозавър е можел да бяга бързо, за да улови жертвата си. Според учените, откриването на новия вид ще помогне да се разбере по-добре еволюцията на динозаврите.

предишна статияКърджали с по-голям прираст на населението от София
следваща статияТопло, но дъждовно време и днес, не излизайте за дълго без чадър