Снимка: Mauricio Anton/SPL

Скандинавски учени са изследвали кости на риби и животни, с които са се хранели обитателите на съвременна Норвегия през каменната епоха. Оказало се, че останките от храна на древните хора съдържа висока концентрация на опасни за здравето тежки метали. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Quaternary International”.

„Простата” диета на първобитните хора, състояща се от „екологично чисти” природни продукти, всъщност се оказва много вредна. Основната част от нея, такава, каквато си я представят последователите на модната в последно време палеодиета, се състои от необработена или слабо обработена храна – предимно семена, орехи, риба и месо, сочат резултатите от проучването, проведено от норвежки и шведски учени.

Те са проучили съдържанието на така наречените кухненски ями, пълни с кости на морски обитатели, открити на остров Варангер. Блюдото на обитателите на тези земи в периода преди 6 300 и 3 800 години е съдържало предимно от морски животни.

Учените направили химически и изотопен анализ на извлечения от вкаменелостите на атлантическата треска колаген и гренландски тюлен, които обитавали по това време Скандинавския полуостров. Те открили в костите изключително високи нива на кадмия и олово, а така също живак.

Кадмият се съдържа в почвата и се натрупва в организма, особено в черния дроб и бъбреците, като може да причини рак, заболявания на вътрешните орани и остеопороза. Натрупването на олово пък може да порази мозъка и нервната система.

Авторите на изследването смятат, че високата концентрация на тежки метали в костите на морските обитатели по онова време е била свързана с климатичните промени, настъпили след края на ледниковия период преди около 11 700 години.

Не става ясно, по какъв начин измененията в климата са довели до натрупването на токсични тежки метали в организмите, но предупреждават, че аналогични изменения се наблюдават и сега, което може да бъде не по-малко опасно.

В същото време в костите на сухоземните животни елени, зайци и водоплаващи птици, не съдържали вредни метали в опасни концентрации.

При всички случаи, „това едва ли може да се приеме за здравословна диета”, се подчертава в изследването. Според авторите, продуктите, с които се храни съвременният човек, са много по-безопасни.

предишна статияОбявиха конкурс за проект на идеалния град на Марс
следваща статияДъщерята на Ален Делон стана майка