Начало Свят Палаткови лагери, сблъсъци и арести: Какво искат студентите в САЩ?

Палаткови лагери, сблъсъци и арести: Какво искат студентите в САЩ?

19
Колубийски университет САЩ
Снимка: БТА

Градове пълни с палаткови лагери, сблъсъци и арести – ситуацията в няколко елитни университета в САЩ е доста напрегната. На какви искания настояват студентите в страната?

Протестите в подкрепа на Палестина продължават трета седмица в САЩ, обхващайки над 30 университета по цялата страна. В Колумбийския университет протестантите окупираха сградата за германски и славянски езици – Хамилтън хол. Дори имаше случаи на арести, което е рядкост за този елитен американски университет.

Входът на сградата бе блокиран с метални маси и пейки, а на място бяха протестиращи, готови да не позволят достъп. Хамилтън хол е символ на университета и през годините е бил център на протести, като най-значими са тези от 1968 година против войната във Виетнам.

Как започна окупацията на Хамилтън хол?

Окупацията на Хамилтън хол е част от серията протести за подкрепа на Палестина. Те започнаха на 17 април, след проявлението на ректорката на университета, която беше изправена пред Конгреса и беше критикувана от републиканците за липса на действие срещу антисемитизма. Протестите се задълбочиха след реакцията на Израел на атаката от страна на Хамас през октомври 2023 година.

Преди появата на ректорката в Конгреса, студентите вече зает дейности пред главната библиотека на университета, обявявайки създаването на „Лагер на солидарност с ивицата Газа“. След това, Шафик упълномощи полицията да премахне палатките, което доведе до задържането на над сто активисти. Въпреки това, на следващия ден нов лагер беше създаден пред библиотеката.

Исканията на студентите

Студентите отправиха три основни искания. А именно, университетът да се откаже от инвестициите в компании, които спечелят от окупацията на ивицата Газа. Също така, те настояваха за пълна прозрачност на всички инвестиции на университета и за амнистия на студентите и служителите, дисциплинирани по време на протестите.

В началото, студентите целиха да привлекат вниманието към смъртта на цивилни хора в Газа, но след действията на Шафик недоволството премина към управлението на университета и нарушаването на правото на свободно изразяване и протест. Негодуването беше усилено от намесата на полицията, която беше разгледана от студентите като нарушение на техните права.

В същото време, се появиха призиви за еврейските студенти да напуснат университета, докато сред протестните се забеляза опасност от „доксинг“ – разкриване на лични данни и нарушаване на конфиденциалността. Тези проблеми се задълбочиха, когато снимките и имената на активистите бяха излъчени на светодиодните екрани на камионите в района на университета.

Опити за възстановяване на диалога

След протестиращата акция и арестите на 18 април, университетската администрация опита да възстанови диалога, като включи високопоставени лица от академичните кръгове и Университетския сенат. Този орган, в който са представени студенти, випускници и служители на университета, нарече полицейската намеса „безпрецедентна и непропорционална“, осъждайки в същото време всякакъв вид антисемитизъм, ислямски фобии и антипалестински расизъм.

Наблегна се на свикване на комитет от преподаватели, който да гарантира академичните свободи и да се инвестира в здравеопазването на ивицата Газа. Въпреки усилията, не беше постигнат напредък в преговорите с активистите.

Политически натиск и влияние

Върху университета е налице натиск преди тържественото връчване на дипломите през май. Събитието е важно и привлича високопоставени гости, които са критични за репутацията на учебното заведение. Отхвърляне на церемонията може да надничие негативно върху институцията и да доведе до загуба на инвестиции.

Допълнително напрежение се появява поради предстоящите през ноември президентски избори и политиката на администрацията на Байдън в Близкия изток. Опозицията в Конгреса желае да вземе допълнителни мерки, включително изпращане на Националната гвардия в университета и налагане на оставка на ректорката.

Президентът се е изказал против окупацията на Хамилтън хол, но все още не е посетил университета, както иска опозицията. Според информацията на „Вашингтон пост“, бившият президент Тръмп и други републиканци се опитват да използват протестите в университетите, за да покажат, че страната изгубва контрол под управлението на Байдън. Самият Байдън обаче не е посещал университета.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияНа Велики четвъртък боядисваме великденските яйца
следваща статияПалаткови лагери, сблъсъци и арести: Какво искат студентите в САЩ?