Начало Водещи Пази ли наистина никотинът от коронавирус?

Пази ли наистина никотинът от коронавирус?

1495
спиране на цигарите

Френски лекари проведоха проучване, което показа, че рискът от развитие на тежки последствия от заразяване с коронавируса при пушачите е няколко пъти по-нисък, отколкото при тези, които не пушат. Въз основа на това експертите предположиха, че никотинът може да бъде полезен за профилактика на COVID-19. По-рано техните колеги от Китай стигнаха до подобни заключения. Дали тютюнопушенето е в състояние да помогне в борбата с инфекцията или, обратно, да усложни хода на заболяването?

Специалисти от болницата „Drink-Salpetriere” проведоха проучване, според което коронавирусът има по-малка вероятност да засегне хората, които употребяват никотин. Лекарите изследвали данните на 343 хоспитализирани пациенти и 139 пациенти, лекувани у дома. Оказа се, че сред пациентите, заразени с COVID-19 с пневмония има поразително нисък процент пушачи: само 4,4% в първата група и 5,3% във втората.

Сред амбулаторните пациенти рискът е се оказал пет пъти по-нисък, а за хоспитализираните – четири пъти. Това е рядко явление в съвременната медицина.

Епидемиолог от болницата „Drink-Salpetriere”, автор на изследването заяви: „Хипотезата е, че при заразяване с коронавирусна инфекция участват рецептори, които реагират на никотин и ацетилхолин”. В същото време епидемиолозите предупредиха, че не си струва да правим прибързани заключения относно „ползите” от тютюнопушенето.

„Въз основа на тези резултати, дори като се вземе предвид тяхната надеждност, не си струва да се заключава, че тютюневият дим, който съдържа много токсични вещества, има някакъв защитен ефект“, заявиха учените.

Ръководителят на Генералната дирекция по здравеопазването (DGS) на Франция Джером Саломон също отбеляза, че е това е само хипотеза, която все още трябва да бъде доказана. Според него стандартното мнение все още е , че последствията от тютюнопушенето за белите дробове на човека „могат да удължат времето на лекуване при интензивно лечение и значително да увеличат смъртността“.

Очаква се, за да се потвърди хипотезата във Франция, скоро да се проведат клинични изпитания с употребата на никотин-съдържащи лекарства. По-специално, никотинови пластири ще бъдат тествани върху пациенти с тежка и лека COVID-19 симптоматика.

Френските изследователи не са пионери по този въпрос. Подобни наблюдения за въздействието на никотина бяха предварително изказани от китайски експерти. Те събраха данни от 1 099 първоначално заразени с коронавирус в Гуанджоу и Ухан. Оказа се, че от всички пациенти 85.4% от хората никога не са пушили, 1.9% са пушили преди, а 12.6% са пушили постоянно. Регистрираните тежки състояния след заразяване при пушачите са няколко пъти по-ниски, отколкото при тези, които не пушат. Въз основа на това експертите предполагат, че никотинът може да бъде полезен за профилактика на COVID-19.

предишна статияВремето днес ще бъде предимно облачно
следваща статияЕдна от зодиите днес не трябва изобщо да се съмнява в способностите си, за да успее