Начало Свят Очаква се смъртоносно земетресение, ще засегне и България

Очаква се смъртоносно земетресение, ще засегне и България

5994
земетресение

Един турски геолог предсказва, че ако разломите Изник ​​и Гемлик се активират едновременно, ще последва земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер в района на Бурса, Западна Турция. Той отбелязва, че това ще засегне целия Мраморен регион и дори съседните държави като България и Гърция.

Професор д-р Шериф Баръш, преподавател по геофизично инженерство в Инженерния факултет на университета Коджаели, представи презентация с наслов „Налягане на земния кораб в Бурса“. Баръш подчертава, че краят на Мраморното море и Бурса са сред най-засегнатите райони от очаквани земетресения.

„В Бурса има много активни разломи, които са потенциален риск.

Ако разломът Изник-Мекече се задейства, ще има трус с магнитуд 7,2 по Рихтер.

Ако разломът Гемлик се активира, ще има земетресение с магнитуд 6,9.

Ако и двете разломи се пресчупят, тогава ще последва земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер.

Това бедствие, което може да настъпи тук, ще засегне и Истанбул, както и целия регион в радиус от 200 км, по много сериозен начин. „То ще засегне Адапазари, Коджаели, както и целия район на Мраморното море“, добави той.

Професор д-р Баръш подчертава настоятелната нужда от подготовка за земетресението.

„Ако не се подготвим за земетресение за себе си, нека го направим за нашите деца и внуци. В крайна сметка тези разломи ще предизвикат земетресения и няма избавление от тях. Ако не можем да избегнем земетресението, можем да намалим щетите от него с превантивни мерки, които предприемаме. Независимо къде стане бедствието в страната, всички плащаме цената.

предишна статияМария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, пред БТА: Очакването за влизане в еврозоната ще движи имотния пазар, а това е положително за икономиката
следваща статияЗаетостта става все по-недостъпна за необразованите. Къде безработицата у нас е най-голяма?