Начало България Очаква се Радев да издаде указ за смяната на външния министър

Очаква се Радев да издаде указ за смяната на външния министър

34
Президентство
Снимка: БТА

Днес се очаква среща между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев заяви, че на понеделник сутринта ще проведе последен разговор със служебния премиер Димитър Главчев относно предложените промени в служебния кабинет. Това беше съобщено от държавния глава пред журналисти в събота. Румен Радев сподели и за предстоящата среща, както и че е предложил на Димитър Главчев да направи назначенията на служебните министри по външните работи и земеделието едновременно, с един указ.

Президентът съветва Димитър Главчев да се консултира с експерти по възможността да обедини двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи, според последното предложение на Димитър Главчев.

Самият служебен премиер сподели пред журналисти, че предложил на президента да поеме поста на служебен министър на външните работи по време на посещението си в Атомната електроцентрала „Козлудуй“, където в събота пристигна първата доставка на ядрено гориво от компанията „Уестингхаус“.

„Няма да има смяна на външен министър, вчера водихме разговори с президента Румен Радев и му предложих аз да поема външно министерство“, заяви Димитър Главчев.

През седмицата Главчев направи две предложения за промени в персонала на служебното правителство. Предложи освобождаването на Стефан Димитров като служебен министър на външните работи и назначаването на Даниел Митов на този пост, както и смяната на Кирил Вътев с Георги Тахов като министър на земеделието и храните. Въпреки това, Даниел Митов оттегли номинацията си за външен министър пред премиера, а Димитър Главчев заяви в интервю за БНТ, че няма да предложи нов кандидат за тази позиция.

В петък президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев проведоха разговори за предложенията за промени в служебния кабинет.

Вижте още новини от деня тук

предишна статияБиткойнът е 66 000 долара след дългоочаквания халвинг
следваща статияВ момента Кирил Петков е главна мишена на рашистката глутница у нас