Авиокомпаниите са едни от най-признатите марки в света и няма по-добра реклама  за тях от фюзелажа на собствените им самолети.

Преди време официалния изглед на самолетите на авиокомпаниите бяха националните знамена.

Те са символ на гордостта на страната и израз на дипломатичност.

Всичко това се промени с либерализацията на индустрията за въздушни пътувания, пише CNN.

Появата на динамичен и конкурентен сектор на частните авиокомпании даде път на креативността, когато става въпрос за самолети.

От ярки цветове до уникален дизайн

От ярките, привлекателни цветове, предпочитани от нискотарифните превозвачи, до сложните уникални дизайни, с които някои авиокомпании избират да зарадват от време на време любители на авиацията.

Симпатични животни, анимационни супергерои и художествени шедьоври – всичко е честна игра, когато става дума за търсене на вниманието на публиката.

През юни 2020 г. премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън възмути данъкоплатците с решението си да бъдат похарчени 900 000 паунда от техните пари за пробоядисване на основния министерски самолет RAF Voyager, припомня CNN.

 

Самолет Борис Джонсън
Снимка: The Guardian

Какво е нужно за боядисване на самолет?

Както знае всеки, който е бил в завод за самолети, всички авиолинии са боядисани в еднакви цветове, когато излизат от монтажната линия: зелено за метални самолети и бежово за тези, изработени от композити (тъй като няма нужда от инхибитори на корозия).

Зеленото се дължи на първоначален слой антикорозионно покритие с цинков хромат. Първата от няколко процедури самолетът преминава, докато не получи окончателната си цветова схема.

След като авиокомпанията подписва дизайна,  често е  създаден от външна агенция, тя работи в тясно сътрудничество с производителите на самолети, за да го приложи.

Производителите на самолети като Airbus и Boeing разполагат със собствени съоръжения за боядисване и специализирани екипи, които в този момент влизат в процеса. Те изготвят досие, в което подробно се описват всичко необходимо за завършване на исканата задача за боядисване: видът на боята, която ще се използва, моделите, които ще се прилагат, количеството ресурси, които ще са необходими и т.н.

Създаване на „виртуален близнак” на самолета

След това се създава виртуален компютърен 3D модел. Този „виртуален близнак“ на истинския самолет след това ще бъде използван за производство на трафарети. Това са големи, лепливи парчета платно, които, когато са разположени от външната страна на самолета и се напръскват с боя, създават желаните цветни шарки.

След това самолетът е готов да се премести в цеха за боядисване.

Всеки слой добавя и тежест на самолета

Първо се нанася екологичен грунд без хром. Това е подготвително покритие, което спомага за сцеплението на последователните слоеве боя.

Следва слой от цвят на фона, който често е бял, но не винаги (зависи от крайната цветова схема).

Именно върху този фонов слой крайният цветен модел се прилага с помощта на шаблони.

Последният слой е прозрачен слой, нанесен след като всички останали цветни бои и лепилни филми вече са на мястото си. Този лак запечатва всичко и осигурява здрава защита срещу ерозия на въздушния поток, всякакви течности и въздействието на UV лъчите.

боядисване на самолет
Снимка: CNN

Дебелината на тези слоеве боя е много важна, тъй като всеки допълнителен слой боя придава тежест на самолета.

По-голямото тегло означава по-висок разход на гориво и това увеличава експлоатационния живот на самолета, като има значителни икономически и екологични последици.

Ето защо процесите на боядисване са били в центъра на значителни технически иновации, с модерни инструменти и начини за пръскане с ниско налягане и техники, насочени към намаляване на количеството боя, необходимо за боядисване на самолет.

Но не само новите самолети посещават цеховете за боядисване

Време е за преобразяване Търговските самолети са пребоядисвани няколко пъти през целия им експлоатационен живот. По този начин остават ярки и свежи, а добре поддържаната боя също може да помогне за предотвратяване на потенциални проблеми с корозията.

„Големите авиокомпании със стотици самолети като Юнайтед имат график да пребоядисват самолетите си с определена редовност, обикновено на всеки шест години или повече“, обяснява пред CNN Ники Томас, изпълнителен директор на IAC, най-голямата независима компания за боядисване на самолети в света.

Фирми като IAC също поемат договори за големи производители на самолети, когато се нуждаят от допълнителен капацитет, който не може да бъде напълно овладян от техните собствени линии за боядисване.

По-голямата част от бизнеса им обаче идва от самолети, които вече са в експлоатация.

Промените в собствеността, препродажбата на авиокомпаниите, сливанията и придобиванията също са основни двигатели за пазара на боя за самолети.

„Когато две авиокомпании решат да се слеят, за нас това е сбъдната мечта!. Вижте например новия облик на Юнайтед, който бе показан през април 2019 г. Това ще означава, че близо 1000 самолета ще трябва да бъдат пребоядисани“, шегува се Томас.

В случая на самолети, които вече са в експлоатация, от първостепенно значение е първо да се премахнат текущите слоеве боя. За да се направи това, въздухоплавателното средство трябва да бъде или шлифовано, или отстранено, като последното е по-щателна процедура, включваща използването на химически агенти, които отмиват старата боя.

Методът на избор зависи от състоянието на самолета при пристигането му в магазина за боядисване.

Боядисването на обикновен пътнически самолет варира от 150 000 до 300 000 долара

Боядисването на самолет обикновено отнема около една-две седмици и разходите могат да варират значително.

Всичко зависи, разбира се, от размера на самолета и сложността на дизайна.

Например, боядисването на обикновен пътнически самолет струва някъде в района от 150 000 до 300 000 долара, докато цената за по-малък самолет може да бъде едва 50 000 долара.

Смята се обаче, че преобразуването на самолета RAF Voyager на британския премиер е струвало над милион.

Boeing 737 на Alaska Airlines с надпис на Disney-Pixar „История на играчките“ отнело на  IAC цели 21 дни, защото сложният дизайн включвал фини детайли, които трябва да бъдат завършени от художници с четка за рисуване в ръка, а не по-конвенционалния спрей.

 

Снимка: Alaska Airlines blog

 

Друга по-бърза, по-евтина техника, използвана понякога за декориране на самолети с особено сложни дизайни, е използването на големи специални лепила, наречени етикети.

По същество това са стикери (макар и произведени по специфични спецификации на индустрията), които могат да бъдат отпечатани и след това залепени на правилното място на самолета.

Но стикерите не са по вкуса на всеки. IAC рядко ги използва, казва Томас.

Боите също са много различни

Някои от тях са не само по-скъпи, но и значително по-трудни за нанасяне от други, дотолкова, че екипажите с боя трябва да бъдат подложени на допълнително обучение.

Пример за това е случаят с животни, които използват перлирана слюда боя.

Жан-Франсоа Пол, ръководител на центъра за боядисване на Airbus в Тулуза, Франция, дава примера с мотивите на самолета Virgin Atlantic A350, първият от които е доставен през лятото на 2019 година.

Там е използвана боя със специален ефект, която съдържа малки алуминиеви частици и други специфични пигменти, които произвеждат уникален блестящ ефект.

Въпреки че на пръв поглед моделът на дизайна изглежда доста прям, начинът, по който са очертани различните нюанси на червеното, показва необичайна сложност и изтънченост.

предишна статияОще един горещ ден с кратки превалявания следобед над Западна България
следваща статияАмбър Хърд: Обичах трезвения Джони Деп