Откриха най-древния стегозавър

В Мароко откриха останките на най-стария стегозавър в света.

Останките на най-стария стегозавър, открит някога в света, са открити в планините на Мароко, се казва в прессъобщение на Природонаучния музей в Лондон.

Новият вид стегозавър е наречен Adratiklit boulahfa, което на берберски език означава „планински гущер“ и подчертава особеността на района, където е намерен.

Според палеонтолога Сузана Мадимент, която е проучила останките, находката Adratiklit boulahfa е интересна с това, че принадлежи към ранната част на юрския период.

„Най-известните стегозаври датират от по-късния юрски период, което подсказва, че това е най-старият описан стегозавър, който ще помогне да се разшири разбирането ни за еволюцията на тази група динозаври“

, каза Мадимент

Някога Земята е била разделена на два континента – Лавразия и Гондвана, а тиреофорите (род стегозаври) са по-често срещани в Лавразия. Скорошно откритие обаче противоречи на тази теория. Според Мандман, това означава, че тирофорите вече могат да бъдат намерени на места, където все още не са извършени разкопки.

Палеонтолозите се надяват, че по-нататъшните открития в региона не само ще осигурят по-добър поглед върху разпространението на тази група динозаври в района, но и ще дадат по-ясна картина как са изглеждали и как са се различавали от късните стегозаври.

Стегозаврите са били широко разпространени в Южна Африка, Северна Америка, Азия и Европа. Този вид е открит за първи път в Северна Африка.

предишна статияБългария е първа в ЕС по брой на загинали при катастрофи
следваща статияХората с наднормено тегло понасят жегите по-добре