мозък

Учените са открили, че хората, които нямат обонятелни луковици, също могат да усещат миризми. Това вероятно се дължи на образувани в мозъка им алтернативни миризми. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Neuron”, съобщава РИА Новости.

Способността за възприемане на миризми зависи от това колко добре работи обонятелната система за предаване на информация – от сетивните неврони в носа през обонятелните нерви до обонятелните луковици в мозъка. Активирането на малки нервни структури вътре в обонятелните луковици, наречени гломерули, предизвиква усещането на миризми.

Доскоро се смяташе, че хората с вродена аномалия и липса на обонятелни луковици страдат от аносмия, т.е. не могат да усещат миризми.

Учени от института „Вайцман” в Израел, са установили, че хората без обонятелни луковици са способни да откриват и идентифицират същите миризми като останалите.

Изследователите първо се натъкнаха на две жени, които, въпреки липсата на обонятелни луковици, усещат миризми.

След проведени множество изследвания са открити и други жени без обонятелни луковици, които, обаче, усещат аромати.

В експеримента са включени и 140 жени на същата възраст с нормално развита обонятелна система.

Участниците са помолени да миришат десет различни аромата и след това да ги опишат, като използват единадесет думи.

Една от участничките не е успяла да опише миризмите, докато другите две са ги описали почти по същия начин като участничките с нормално функциониращо обоняние. Нещо повече – описанията на тези две жени напълно съвпадали едно с друго.

Учените смятат, че в случай на слаборазвита или липса на обонятелна луковица, мозъкът включва механизми за адаптация за създаване на алтернативни центрове на обоняние.

Тези жени са се родили без обонятелни луковици, но поради изключителната пластичност на мозъка, гломерулите, отговорни за обонянието, са се развили някъде другаде в мозъка, смятат изследователите.

Развиващият се мозък има значителен потенциал за промяна при минимално функционално въздействие и това може да е една от неговите прояви.

В бъдеще учените планират да продължат своите изследвания и се надяват да намерят начин да хората с вродена аносмия да различават миризми.

предишна статияАнджелина Джоли: Ценя разнообразието
следваща статияИталия първа в света въвежда изучаване на климатичните промени в училище