Начало Водещи Откриват изложба текстилни пана по мотиви от българска трепка

Откриват изложба текстилни пана по мотиви от българска трепка

929
текстилни пана по мотиви от българска трепка

Днес от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „Трепка българска“. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие.

През утрешния ден (25 април) от 10:30 ч. до 12:00 ч. в залите на музея пък ще се проведе работилница, на която посетителите ще могат да се запознаят от близо със стила на работа и техниката на Венцислава и да създадат собствени текстилни пана, вдъхновени от изложбата, съобщиха от етнографския музей.

Изложбата може да бъде посетена до 11 май 2018 г. в работното време на Националния етнографски музей.

Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа. Изложбата се показва в партньорство с ИЕФЕМ-БАН и с подкрепата на община Белослав. Национален етнографски музей участва в изложбата с трепки от своите фондове. Куратор от страна на музея е гл. ас. д-р Андрей Тонев.

„В творчеството си преминах през шевиците и носиите, сега се спирам на накитите. Моето мнение за орнаментите, комбинирани в група или групи украси в накитите, е съвсем различно от общоприетото. Според мен това са остатъци, знаци от древно ясновидско виждане, които също, както при шевиците, са преминали в украсата на облеклото, оръдията на труда, домовете, други текстилни платна – черги, одеяла, килими, покривала. Всеки символ както преди, така и сега, си е имал значение, както и място, където да се постави. Днес вече не знаем значението на конкретните символи, знаци, групи от символи, превърнали се в шевици, украси, накити. Поради тази причина пресътворяването им трябва да става точно. Задължително е винаги се упоменава от къде е взет символа, шевицата.“ – казва Венцислава Великова, автор на изложбата

„За своите художествени пана Венцислава използва вълнени платове, престилки и карета от раклите на старите къщи на баби и прабаби. Изработените пана включват традиционните български мотиви – части от шевици и носии, заедно с персонажи от българската култура и история. Идеята в нейните произведения не е да връща старото, нито да запазва традициите, а да „реставрира“ красивото в тях и да го поднесе по подходящ начин на съвременното ни ежедневие. Творбите на Венцислава са притежание на читалища, галерии и частни лица.“

Анатолий Радев и Дария Василева, организатори и куратори на изложбата.

предишна статияПринц Уилям и Кейт Мидълтън показаха третото си дете (СНИМКИ)
следваща статияКари Брадшоу от „Сексът и градът” шие булчински рокли