Начало България Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето

39
лекари

Днес се отбелязва Световният ден на здравето и Денят на здравния работник, празникът на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, акушерките, фармацевтите и всички, които се грижат за здравето на хората.

На 7 април 1948 година е основана Световната здравна организация и оттогава тази дата се чества като Ден на здравето в цял свят. От 1964 година в България този ден е посветен на здравния работник.

Световната здравна организация има 180 страни-членки, които работят за решаване на здравните проблеми с участието на правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени организации.

България е член на СЗО от основаването й и активно участва в програмите за подобряване на здравните услуги, борбата с различни заболявания и превенция на различни здравни проблеми.

На 7 април от 12:00 часа, на инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС), Военномедицинската академия (ВМА) ще отдаде почит на медицинските работници, загубили живота си в борбата с COVID-19. Техните жертви ще бъдат почетени с едноминутно мълчание и сирени пред Паметника на медицинските чинове пред ВМА.

През последната година над 120 здравни работници загубиха живота си в борбата с COVID-19, изпълнявайки непоколебимо своя професионален и морален дълг, според БЛС.

предишна статияАНА-МПА: На 1 юни в Атина се открива фестивалът "Епидавър"
следваща статияКоя е поредната викторианска болест, която се завръща?