Начало Култура Отбелязваме международния ден на книгата и авторското право

Отбелязваме международния ден на книгата и авторското право

44
панаир на книгата

На 23-ти април се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право, който е утвърден от ЮНЕСКО през 1995 г. Този ден е посветен на почитането на големите личности, които са допринесли за световното културно и литературно богатство. Своята памет почитат автори, редактори, илюстратори, библиотекари и читатели.

С празнуването на този ден по целия свят, ЮНЕСКО насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Първоначално денят е отбелязван през 1995 г.

Събитието, обаче, се инициира още през 1923 г. от книжарници в Каталуния, Испания, в памет на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на този ден. На 23-ти април 1616 г. е починал Уилям Шекспир според Юлианския календар. Също тази дата отбелязва смъртта на Инка Гарсиласо де ла Вега. Рожденният ден на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо също попада на този ден.

Поради тази история, Генералната конференция на ЮНЕСКО избира този ден, за да отдаде почит на книгите и техните автори и за насърчаване на четенето и особено на младите да открият радостта от това и да оценят приноса на тези, които спомагат за социално-културния прогрес на човечеството.

предишна статияОдеса и Одеска област са атакувани с дронове
следваща статияМеглена Плугчиева е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев