остров крит
снимка: PIxabay

Тюркоазено море, розови пясъци, вкусна храна и ледено студено раки – четири признака за гарантирана страхотна лятна почивка. А като прибавим високи планини и любопитни исторически и културни забележителности, с които да обогатим ваканцията, мястото е само едно – гръцкият остров Крит.

На пръв поглед Крит е огромен като площ и трудно човек може да го обиколи в рамките само на една нормална лятна ваканция от порядъка на 7-10 дни. Фактът, че южната му част е изключително труднодостъпна допълнително затруднява осъществяването на това начинание. Но за щастие най-красивите краища на острова са достъпни по суша и вода.

От тази година дестинацията София – Ханя стана още по-лесно постижима, благодарение на нискотарифните компании. В рамките на час – час и двайсет минути човек може да се окаже от столичното летище директно на острова, товарейки багажа в чакащия го рент-а-кар на терминала.

Вторият по големина град на Крит е с постоянно население от около 55 хиляди души, но всяка година е посещаван от стотици хиляди туристи от цял свят. Пандемията от коронавирус обаче спира наплива, което погледнато през очите на почиващия не е толкова лошо. Местните, чието препитание е тясно свързано с туризма, както и представителите на бизнеса, обаче са на друго мнение.

Port, Lighthouse, Boat, Sea, Coast, Landmark, Greece

Отпечатъците на венецианско и османско влияние се виждат на всеки ъгъл. Няма как да отидете в Ханя и да не направите снимка за спомен на Венецианския фар и джамията. Фарът е висок 21 метра и издигнат върху естествена скала.

Старото пристанище и доковете са заобиколени от вълнолом, по средата на който се намира Бастионът на Свети Николаос, някога използван от османците за оръжейница.

Яничарската джамия в Ханя е най-старата запазена османска сграда на целия остров. Използва се за културни и арт събития, а в годините назад дори е била ресторант и туристически офис. Около нея няма как да не забележите предлаганите на туристите обиколка на стария град с карета, теглена от жива конска сила.

Районът на венецианското пристанище и доковете са завладяващо място за вечеря, придружена с пивко критско вино, което в последните години изживява своя ренесанс. Целият остров е разделен на четири винени района, колкото всъщност са и административните. Най-популярни обаче са сортовете от района на Ираклион. Специфичното за острова е, че лозовите масиви се отглеждат на голяма височина – на 1000 метра, бризът помага за свежи и интензивни аромати.

Table, Wood, Seat, Chair, Sea, Blue, Summer, Vacations

Друга напитка на почит е „критското кафе”, с което местните могат лесно да те омагьосат, за да похарчиш непредвидено някое евро отгоре. Т.нар. „кафе” се сервира след обяд или за завършване на вечерята, предлагат го и докато пазаруваш в магазините независимо от часа, и представлява шотове раки (raki). Българите трудно биха ни изненадали с раки, но сред британските и американски туристи, които са голям процент в Крит, е истински фурор. Ако сте били в Турция ще доловите сходството.

Crete, Greece, Mediterranean, Island, Greek, Travel

Най-завладяващи обаче са малките павирани улици на Ханя – тихи през деня, вечер стават цветни, дружелюбни и обаятелни. Барове, кафенета и таверни са разположени все едно са в задния ви двор – цветя в огромни кашпи създават усещането дом.

За подарък най-популярни са традиционните критски ножове и керамиката.

Близо до летището на Ханя се намира прочутият плаж „Ставрос” в едноименно селище. Да, това е мястото, на което Антъни Куин танцува сиртаки в ролята на Алексис Зорбас в култовата лента от 64-та „Зорба Гъркът” по едноименната новела на Никос Казандзакис. Плажът е малък и бързо се пренаселва, но на около 300 метра от него – в съседния залив, има още един приятен и тройно по-евтин плаж с приятен бар, който е пренебрегван от туристите заради липсата на „холивудска” слава. Мястото е чудесен вариант да запълните часовете докато чакате да дойде време за полета обратно към вкъщи или пък ако нямате търпение да поплувате в кристално чиста вода още при кацането на самолета.

Време за плаж и приключение!

Лагуната на Балос е спираща дъха гледка, която всеки, стъпил на остров Крит, трябва да види. Заслужено това е един от най-красивите плажове не само в цяла Гърция, но и в Европа.

Balos Side, Crete Beach, Greece, Panorama Beach

Има два варианта да стигнете до Балос – лесен и сравнително труден, но както е известно трудното е винаги по-сладко. Златната поговорка гласи, че колкото и рано да сте тръгнали за Балос, винаги ще има някой преди вас, в случая тук това са козите, които са буквално навсякъде.

С кола до Балос се стига след около 7-8 километра бавно каране по прашен черен, но широк, път със стръмни участъци покрай морето, по който трябва да се оглеждате за изкачащи пред автомобила кози. Съветът е да тръгнете около 8 часа сутринта, лодките с туристи пристигат около 10.30 – 11 часа и уединението приключва. Пристигащите с автомобили бързо запълват паркинга и паркирането става по пътя. В разгара на сезона стават и задръствания. Стигайки до паркинга над Балос ви очаква 20-30 минутно спускане по прашна пътека, със стръмен участък от каменни стълби. Предвидете удобни обувки и приберете джапанките в чантата. Не се плашете – заслужава си всяка крачка, защото гледката към тюркоазената вода и белия пясък е приказна. Предвидете обаче сили, време и питейна вода за връщането обратно, въпреки че гърците са помислили за всичко. За „изнемощелите” туристи таксито представлява мило магаре, което може да ви пренесе по пътя до колата срещу няколко евро.

Избралите да посетят мястото с кораб ще трябва да покатерят пътеката нагоре, за да се насладят на цялостната картина, но за тях има друг „бонус”. Туристическите кораби акостират и на съседния остров Грамвуса, където има венецианска крепост, а в миналото бил използван като убежище от пирати.

Балос, както и някои от топ плажовете на Крит като Фаласарна, Елафониси и Кедродасос, са истински рай най-вече за децата. Замъците на плажа изглеждат невероятно от розовия пясък, а морето е толкова плитко, че може да тичаш по него.

Greece, Crete, Beach, Sea, Landscape, Summer, Holiday

Фаласарна и Елафониси спадат в категорията на комерсиални плажове – организирани са, има бийч барове и таверни. Сет шезлонг и чадър струва 10 евро, като „офертата”, ако поръчаш фрапе ползваш сета безплатно, е практика позната само в районите на Северна Гърция, остров Тасос и ръкавите на Халкидики.

Съвсем близо до Елафониси се намира раят за диво къмпингуващите и любителите на уединените плажове – Кедродасос. Тъй като плажът не е организиран, скалите и гората предоставят страхотна сянка. Водата и тук е кристално чиста, а пясъкът фин и с розови оттенъци. От време на време идва някоя малка лодка, която допълнително украсява приказния пейзаж.

Розовият пясък на Елафониси
Човек може буквално да се умори от разходка в плиткото море

Време за парти!

След мултикултурната спирка в Ханя, събиране на щедри слънчеви лъчи по плажовете и плуване в соленото Егейско море, идва ред на време за забавления до късно през нощта.

Може да ги намерите в Ретимно. Градът се намира по средата на пътя между Ханя и Ираклион. На пръв поглед градът е умалена версия на Ханя – има си крепостна степа, фар и малко старо пристанище. Уличките в историческия център са китни и гостоприемни, наситени с много магазинчета за сувенири и множество малки таверни, където предлагат божествено вкусна храна. Крайбрежната зона обаче предлага безброй нощни приключения за младите с многото модерни заведения. Вечер движението по главната крайбрежна улица се спира за автомобили и бива превзета от туристи, търговци и улични артисти.

Източник: БГНЕС

предишна статияСъществуват ли казино игри на живо с джакпоти?
следваща статияФранция и Испания в осминафинални битки на Евро 2020 днес