Начало Водещи Османи чак сега забеляза българско малцинство в РМС, макар че в страната...

Османи чак сега забеляза българско малцинство в РМС, макар че в страната има над 140 хил. български граждани

842

Северна Македония няма никаква дилема, че българската общност има свободата да изрази етническите и културни характеристики. Това заяви в интервю за „Телевизия 24“ македонският външен министър Буяр Османи в поредния си призив те да бъдат вписани в конституцията като етническа общност (заедно с албанците, сърбите турците, бошняците, власите и ромите).

Първият дипломат изрази такава идея и през февруари, преди насроченото за април преброяване на населението, каквото не е имало от 20 години. Тогава обаче преброяването се отложи отново заради коронавируса. В момента то е в разгара си, както и това у нас.

На фона ма това премиерът Зоран Заев допусна вписване на българите в конституцията едва след влизане в Европейския съюз.

Първият дипломат посочи разликата между двете конституции – че македонската, за разлика от българската, припознава конкретни етнически общности и има „мултиетнически характер“.

„Мисля, че най-добрият начина да се отхвърли тезата на Република България, че оказваме натиск върху гражданите, които искат да изразят българските си чувства, е поканата: заповядайте, ще можете спокойно да сте в Конституцията като част от българския народ… тъй като ако държавата с нещо е разпознавана в света, то е с това, че признава етнически общности и това е само добавена стойност.“

Според остарели данни българите на територията на РСМ са малко над 1400 души. Броят им обаче е много по-голям. Същевременно над 140 хил. македонци притежават и български паспорти. Тoвa ca пoчти 10% oт житeлитe нa РCМ.

предишна статияЗлатната ни медалистка Ивет Горанова се присъединява в редиците на МВР
следваща статияПроектът „Продължаваме промяната“ е търсене на нов баланс между свобода и равенство