Начало Водещи Оскверниха дома на нобеловия лауреат Ели Визел с антисемитски графити

Оскверниха дома на нобеловия лауреат Ели Визел с антисемитски графити

1542
Визел

Румънската полиция обяви, че е започнала разследване във връзка с антисемитски надписи по стените на родната къща на покойния лауреат на Нобелова награда за мир Ели Визел в град Сигет Северозападна Румъния, предаде АФП.

„В момента се провежда разследване, за да се идентифицират отговорните“, заяви говорителката на полицията Флорина Метес, като добави, че полицаите разглеждат кадри от камери за наблюдение в родния град на оцелелия в Холокоста Визел, починал в Ню Йорк през 2016 г. Графитите, които се появиха през нощта в петък, бързо бяха премахнати от местните власти. Един от надписите гласял, че Визел бил в ада заедно с Хитлер.

„Този вандалски акт представлява оскверняване не само на паметта на Ели Визел, но и на всички жертви на Холокоста“, заяви Националният институт за изследване на Холокоста, който носи името на Визел.

Израелското посолство в Румъния осъди „безпрецедентния антисемитски акт“ и изрази надежда, че отговорните лица ще бъдат изправени пред съда.

Заедно с други 14 000 евреи Ели Визел и неговото семейство са депортирани през май 1944 година от Сигет в Аушвиц. Неговата майка и по-малката му сестра умират там.

След войната той живее в Съединените щати и се противопоставя на широко разпространеното твърдение в Румъния, след десетилетия на комунистическо управление, че само германците са отговорни за Холокоста.

През 2003 г. ръководи група от експерти, които установяват, че между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи, както и 11 000 роми, са загинали на румънска територия под диктатурата на нацисткия съюзник Йон Антонеску.

Визел получава получената Нобелова награда през 2001 г.

предишна статияТурция бойкотира Евровизия заради неподходящо съдържание за деца
следваща статияВремето ще бъде без валежи, а темпераурите – над 30 градуса