Оскар

„Оскар“-ите са готови да се впуснат в едно от най-радикалните си откривания в дългата история на шоуто. За първи път от близо три десетилетия най-значимата филмова вечер ще бъде без домакин.

Според „Върайати“ най-важното филмово събитие в света, което ще се проведе на 24 февруари, ще бъде представлявано от филмови звезди.

Кевин Харт отказа предложената му възможност, след като публично се появиха негови обидни туитове.

„Оскар“-ите досега са били без водещ само през 1989 година.

Продуцентите ще изберат сред А-отбора на Холивуд личности, които ще представят различните сегменти, вместо да разчитат на едно име да оригиналничи в монолог, изпълнен със захапки на Тръмп. Продуцентите и Академията за филмово изкуство и наука – групата зад „Оскар“-ите, се опитват да подберат тези сред най-големите таланти, които ще вземат участие в телевизионното излъчване, от което ни делят само шест седмици – на 24 февруари – в Долби Тиатър в Холивуд.

Че академията е с извити ръце е осезаемо. Досега няма нова оферта за един-единствен потенциален домакин, който да запълни празнотата, оставена от Кевин Харт, отказал поканата в рамките на часове, след като отказа да се извини за миналите си хомофобски забележки.

Продуцентите на шоуто ще се фокусират върху звездни скечове в една силна за музикалните филми година, благодарение на вероятно номинираните Лейди Гага, Доли Партън и Кендрик Ламар, като може би сред тях ще бъде и един от звездния състав на водещите.

Телевизионното излъчване на Оскарите мина без водещ точно преди 30 години. Това предаване се помни с позор: продуцентът Алън Кар и режисьорът Джеф Марголис представиха 11-минутен музикален номер, за да открият шоуто вместо хост-монолог.

Има и години с препълнен списък от имена, поделящи си задълженията, както през 1958 г., когато Боб Хоуп, Джак Лемън, Розалинд Ръсел и Доналд Дък (да, точно той) са сред водещите. През 1973 г. Карол Бърнет, Майкъл Кейн, Чарлтън Хестън и Рок Хъдсън си поделят ролята. За последен път повече от трима водещи се изявиха през 1987 г., когато на сцената излязоха Чеви Чейс, Голди Хоун и Пол “Дънди крокодила” Хоган. Последният път, когато повече от един човек е домакин, беше през 2011 г., годината на Джеймс Франко и Ан Хатауей. „Всички си спомняме как мина това“, пише „Върайати“.

Добрата новина е, че ключовите промени в тазгодишната церемония са минимизирали ролята на домакина. Новият стил и темпото на водещите ще изискват по-малко време.

Това е доста удобно за продукцията, затънала в това много противоречия и несигурност. Академията положи основите за преразглеждане с цел множество промени, обявени миналото лято (сред тях: окончателно съкращаване на шоуто до три часа и премахване на по-малко значимите категории награди – редактор и звук – от шоуто на живо, като вместо това ще излизат в общия клип- пакет в края на предаването).

Въпросите за качеството и релевантността на „Оскар“-ите бяха повдигнати, след като миналогодишните рейтинги достигнаха най-ниското си ниво, което представлява спад от близо 19% до 26,5 милиона зрители.

предишна статияПсихолози: Не се втурвайте в работата изведнъж след новогодишните празници
следваща статияТемпературите остават около нулата, валежите спират