цената на газа

Изведнъж днес научихме, че „Газпром” може да намали цената на газта за България с 50%. И веднага изниква въпросът, който десетина човека в България задават от години: защо плащаме два пъти по-скъпо за газ.

Но новината, която дойде от руския вестник „Комерсант”, а не от български източници, показва, че цената можело да бъде двойно по-ниска.

Може, защото това е цената, на която купуват европейските държави.

Може, защото още през 2012г. Европейската комисия започна проверка срещу „Газпром” за нарушения на европейското антитръстово законодателство. За кратко, антимонополното дело беше замразено заради конфликта в Украйна, но след това беше възобновено.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

В крайна сметка, на 25 май 2018г. Европейската комисия прекрати антимонополното разследване срещу „Газпром“, което продължи близо 6 години. Комисията задължи „Газпром“ да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист обеща, че няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта „Южен поток“. Ако това споразумение не беше сключено, руският гигант трябваше да плати солени глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

Интересно е обаче, че през тези две години (от 2018 до днес), поне в публичното пространство, не изтече никакъв сигнал за действие от министерството на енергетиката у нас за преговори за намаляване цената на газа.

Всичко това означава, че българските граждани и фирми са плащали двойно по-скъпа газ за „няма нищо”.

Нещо повече: в интервю за ДЕБАТИ.БГ от 8 януари 2020г., енергийният експерт Васко Начев каза:

„Това, което от 1 януари заплащаме по дългосрочния договор е ясно –около 21,5 – 22 евро на kWh. На спотовия пазар обикновено през лятото цената е ниска, а зимата, когато и потреблението е по-високо, и цената расте. Въпреки всичко, януари, където е пикът, все още на спотовия пазар,  може да се купи газ за 14 евро на kWh. Като сложим транспорта, може до достигне 16. Маршът между 16 и 22 евро е много сериозен”.

Още тогава Начев каза, че „Булгаргаз” не са съумели да предоговорят с „Газпром” смяната на формулата, по която става формирането на цената на природния газ, който се доставя по дългосрочния договор.

И изведнъж днес научаваме от руски източници, че има възможност цената да падне с 50%.

Ясно е, че цената на газа е от ключово значение, както за българските граждани, така и за българските фирми, тъй като от нея започва определянето и формирането на всички останали цени. Колкото по-скъпа газ купуваме, толкова по-бедни ще бъдем.

А това, че през последните години сме плащали двойно повече означава само едно: грабеж.

Ако информацията на „Комерсант” се окаже вярна и действително дойде ден, в който цената за България падне с 50 на сто, ще може да обявим този ден за национален празник, тъй като ще сме се освободили от руското енергийно робство.

предишна статия„Политико“: Страшилищата на „Брекзит“ се върнаха много бързо
следваща статияПо кожните микроби може да се определи възрастта на човек