Ако включите орехи в ежедневното си меню, ще увеличите количеството полезни бактерии в червата, а също така ще подпомогнете сърдечната дейност.

Американски учени от университета в Пенсилвания са установили, че диетата с ниско съдържание на наситени мазнини, включваща в себе си и орехи, намалява нивото на холестерина и сваля кръвното налягане. По този начин се укрепва работата на сърцето. В сп. „Nutrition” са публикувани резултатите от изследването, разкриващо как орехите влияят на стомашно-чревния тракт.

Участвали са 42-ма доброволци с наднормено тегло на възраст между 30 и 65 години. До началото на експеримента те са се хранили в продължение на две седмици като средностатистическите американци.

След това учените ги разделили на три групи, като наситените мазнини във всяка една от тях са били заменени или от орехи, или от растителни масла.

Експериментът е бил с продължителност 6 седмици.

Резултатите показали, че всекидневният прием на орехи в рамките на здравословно хранене увеличава количеството на полезните бактерии в червата.

Учените смятат, че има пряка връзка между промяната на чревната флора и благотворното влияние, което орехите оказват върху сърдечно-съдовата система. Диетата, придружена с консумацията на орехи, е довела до сваляне на кръвното и на артериалното налягане, както и на „лошия” холестерин.

Ако замените обикновената закуска с орехи, това ще помогне да се подобрят хранителните навици, смятат учените. Употребата на 50 – 80 гр. орехи на ден влияе благоприятна на чревната флора, намалява риска от сърдечни заболявания и подпомага общото оздравяване на организма.

предишна статия60 345 души празнуват Атанасовден
следваща статияНякой може да се скара с приятел заради любимия днес, друг не бива да се опитва да мами половинката си