Начало Любопитно Определиха най-обичаните филмови мелодии

Определиха най-обичаните филмови мелодии

34
ноти, музика

Холивудските филми успяват да оцепят зрителите със спиращи дъха визуални ефекти и дълбоки истории, но също така с иконични музикални теми.

Тези музикални парчета играят важна роля в определянето на нашите кинематографични преживявания, като неустоимо се свързват с филмите. Само няколко секунди от някои теми са достатъчни, за да ни транспортират обратно в момента, когато сме гледали този филм за първи път; в тях има нещо магическо.

През последните пет десетилетия на екрана излязоха над 3000 филма, всеки със своя собствена тематична мелодия. Въпреки това не всички музикални теми са равно стойни. Ето някои от най-иконичните холивудски музикални теми.

Главната тема от „Междузвездни войни“ (1977 г.)

Джон Уилямс, известен американски композитор и диригент, носител на много награди, беше нает от Джордж Лукас за създаването на музиката към филма „Междузвездни войни“ през 1977 г. Песента, озаглавена „Star Wars Main Title“, може би не впечатли зрителите с заглавието си, но със сигурност се превърна в една от най-разпознаваемите мелодии на планетата.

Лондонският симфоничен оркестър превърна шедьовъра на Уилямс в музика, която се асоциира неизменно с „Междузвездни войни“. Независимо къде чуем тази музика, веднага се връщаме към далечната галактика.

Темата от „Кръстникът“ (1972 г.)

„Кръстникът“ не само е един от най-великите холивудски филми на всички времена, но и музиката към него е моментално разпознаваема. Нино Рота създаде „Love Theme from The Godfather“ като израз на историята на филма. Простотата на пианото и емоционалните струни открояват темите за власт, семейство и трагедията в „Кръстникът“.

Музиката на Рота беше номинирана за „Оскар“ за най-добра оригинална музика през 1973 г., но беше дисквалифицирана след като се разбра, че Рота използвал по-ранна версия за друг филм. Въпреки това той спечели Оскар за музиката към „Кръстникът II“ през 1974 г., като използваше същата тема!

Музиката от „Джурасик парк“ (1993 г.)

През 1993 г. Джон Уилямс отново създаде магия с темата от „Джурасик парк“. Стивън Спилбърг поръча на Уилямс да композира цялата музика към филма, за да улови същността на динозаврите. Резултатът беше „The Jurrasic Park Theme“ – песен с разчупени струни и триумфална мелодия, символизираща приключенията и чудесата на големия екран.

Мнозина смятат, че „Jurrasic Park Theme“ е едно от най-красивите произведения на Уилямс, което е заслужена похвала.

Темата на Джеймс Бонд (1962 г.)

Звукът на Джеймс Бонд се установи през 1962 г. с песента към „Д-р Но“, но „Темата на Джеймс Бонд“ стана иконична за целия филмов франчайз. Музиката на Монти Норман звучи във всеки филм за Бонд след този, което му донесе значителни приходи.

Оригиналната версия, записана през 1962 г. от оркестъра на Джон Бари, използва девет духови инструмента, пет саксофона, соло китара и ритъм секция. Норман бе възнаграден с приблизително 600 000 британски лири за своята забележителна тематична композиция. Той почина след кратко боледуване на 94 години.

предишна статияФранция покани Русия на церемонията в чест на 80-ата годишнината от Десанта в Нормандия, но без Путин
следваща статияНинова: Ако утре Борисов нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите, и това ли ще изпълни?